Mezőgazdasági termelés

2018. november 6-8. között az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Európai Bizottság Katasztrófakockázat-kezelési Tudásközpont angol nyelvű képzést szervez az aszály kockázatértékelésről.

 

A képzés létrejöttének hátterében a környezetünkre egyre nagyobb hatást gyakorló éghajlatváltozás áll, amely a világszerte jellemző szélsőséges időjárási jelenségekben, Európában legfőképpen az egyre gyakoribb és nagyobb intenzitású aszály terén mutatkozik meg. Ez a jelenség az olyan területeken jellemző, ahol nagy a különböző vízhasználók közötti verseny, mint a mezőgazdaság, ipar, turizmus és háztartási vízhasználat.

A képzés fő célja, hogy a tagállamokat támogassa, fokozza az aszályra való felkészültségüket, azáltal hogy növeli az érintett régiók tudását az aszálykockázat terén. Az alkalmazott módszerek az aszálykockázat kiértékelésére országonként változik, azonban a képzés lehetővé teszi, hogy a résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat és információt kapjanak a legutóbbi fejlesztésekről.

A képzés főbb témakörei:

  • katasztrófakockázat-modellezés és térképezés
  • aszálymonitoring: aszálymutatók elemzése és feltérképezése
  • aszály kockázatértékelés a mezőgazdaságban
  • aszály kockázatértékelés a hidrológiában
  • az aszályhatások adatainak elérhetősége és használata az aszálykockázat becslésére
  • az eredmények felhasználásának lehetősége az aszály előrejelzés rendszerének fejlesztése érdekében
  • nemzeti lehetőségek és gyakorlatok az aszály kockázatértékelésben

A képzésen többek között a Közös Kutatóközpont, a Meteorológiai Világszervezet, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet képviseletében is hallhatunk előadásokat, Magyarországról pedig az Agrárgazdasági Kutatóintézet, illetve az Országos Közegészségügyi Intézet számol be a hazai vonatkozásokról.

A képzés programjáról itt olvashat bővebben.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei