Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.


A megyei tapasztalatok szerint a mezei pocok (Microtus arvalis) egyedszáma az idei év első felében nem emelkedett jelentősen. Azonban szeptember óta az egyedszám olyan mértékű növekedése következett be egyes megyékben, ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel. Elsődlegesen veszélyeztetettek Békés megye déli és középső, helyenként északi területei. Ezen túl Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsáló állományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi, kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, valamint ruderális területeken.

A növényvédelmi hatóság emiatt az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

A károsító-helyzet pontos ismerete és a károk megelőzése érdekében mielőbb kezdjék el a fertőzöttség felmérését, a munkában a növényvédelmi szakemberek, termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérésre ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is kerüljön sor, ahol tavaly nem volt mezeipocok-kártétel. A felméréskor a rezervoár területekre (az évelő pillangósokra és a ruderális területekre) fordítsanak különös figyelmet! A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A felmérés eredménye alapján kell dönteni a helyi védekezés szükségességéről. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét. Ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, hiszen a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében. Mivel kedvező körülmények, száraz őszi időjárás esetén tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a kellő idejű hatékony intézkedés. A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.


(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei