Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a Zest Marketing által végzett Nemzeti Húsfelmérés eredményeit mutatja be. Az elmúlt években a hús mellett felszólalók aránya jelentősen nőtt és a legtöbben úgy gondolják, hogy a politikusoknak nem szabadna korlátozniuk az állattenyésztést és a húsfogyasztást. A felmérés eredményei tehát rávilágítanak arra, hogy a hollandok valójában mit is gondolnak a hústermelésről és a húsfogyasztásról.
A hollandok véleménye eltér az állattenyésztés és a húsfogyasztás jövőjéről a hágai politikusokétól. A Zest Marketing által 2500 válaszadó körében végzett legfrissebb (2021 óta tartó) Nemzeti Húsfelmérés eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt két évben nőtt a szakadék a hollandok és Hága álláspontja között.
A holland képviselőház a lehető leghamarabb, fokozatosan fel kívánja számolni az "intenzív gazdálkodást". Elfogadták Tjeerd de Groot, a D66 szociálliberális politikai párt képviselőjének indítványát, amely erre szólítja fel a kormányt. Tjeerd de Groot azt mondja: "Az intenzív gazdálkodás célja a maximális termelés és kevés figyelmet fordít az állatok jólétére". De mit gondolnak valójában a hollandok a hústermelésről?
Míg Hága, élén az Állatvédelmi Párttal és különösen a D66-val erősen elkötelezett az állattenyésztés korlátozása és a húsfogyasztás mérséklése mellett, a megkérdezettek közül sokan valójában egyre inkább aggódnak a hús rendelkezésre állása és megfizethetősége, valamint az élelmezésbiztonság miatt.
Fotó: ELV - Many Dutch people care about the availability and affordability of meat
A hollandok: a hús szerepel az étlapon
A 2024-es felmérésben a megkérdezettek 95%-a nyilatkozott úgy, hogy eszik húst. Ez 1%-os növekedést jelent a 2021-es felméréshez képest. Az elmúlt években a hús mellett felszólalók aránya jelentősen nőtt és a legtöbben úgy gondolják, hogy a politikusoknak nem szabadna korlátozniuk a húsfogyasztást. A megkérdezettek ezt nem tekintik a kormányzat feladatának, ezt a felmérés eredményei is megerősítik.
A felmérés egyik kérdése arra irányult, hogy a hús továbbra is része lesz-e a holland étrendnek. A válaszadók 74%-a igennel, 5%-a pedig nemmel válaszolt. 2021-ben ez az arány 60% és 10% volt. Arra a kérdésre, hogy a politikusoknak korlátozniuk kellene-e a húsfogyasztást Hollandiában, 11% válaszolt igennel, 67% pedig nemmel. És csak 13% mondta azt, hogy szerintük a kormány feladata meggyőzni az embereket, hogy politikai vagy személyes meggyőződésen alapuló étrendet kövessenek, általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok nélkül. Ehhez képest 57% nem értett egyet ezzel az állítással.
A hús megfizethetősége
A kutatóügynökség szerint az emberek nagy csoportja aggodalmát fejezte ki a tekintetben, hogy az alacsonyabb jövedelműek számára elérhető és megfizethető lesz-e a hús?! A hollandok ebben a kérdésben a politikusok szerepét látják. Amikor megkérdezték őket, hogy a hús még mindig mindenki számára megfizethető-e, 23%-uk válaszolt igennel, 45%-uk pedig nemmel. Arra a kérdésre, hogy: „Ön szerint a politikusoknak biztosítaniuk kellene-e, hogy a hús megfizethető maradjon az alacsonyabb jövedelműek számára?” a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy igen, egyetért ezzel, 8%-uk pedig azt a választ adta, hogy nem, nem ért egyet ezzel. A kutatás eredményei nagy különbségeket mutatnak a politikai pártok támogatói között is. A D66 és a Volt (szociálliberális politikai pártok) támogatóinak csak a fele gondolja úgy, hogy fontos, hogy a hús megfizethető legyen az alacsonyabb jövedelmű csoportok számára. Az SP (szociáldemokraták) és a PVV (nacionalisták) támogatói viszont nagyon fontosnak tartják, hogy a hús megfizethető maradjon az alacsonyabb jövedelműek számára. Az egészséggel kapcsolatos kérdésekhez kötődő aggodalmak is nagy súllyal nehezednek a válaszadókra, mindössze a válaszadók 14%-a mondta azt, hogy a hús fogyasztásának mellőzése nincs hatással az egészségükre.
Globális élelmezésbiztonság
A legtöbben egyetértenek abban, hogy a három fő, legsürgetőbb globális élelmezési probléma az éhezés megszüntetése, az élelmezésbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság. A nagy kérdés hamarosan az lesz, hogy hogyan tudjuk biztosítani az emberek egészséges és megfizethető élelmiszerekkel való ellátását! A válaszadók 57%-a egyetért azzal, hogy ez egy igen sürgető probléma és csak 4%-uk nem osztja ezt a véleményt.
Erős állattenyésztési ágazat, egyenlő versenyfeltételekkel
Arra a kérdésre, hogy Hollandiának meg kell-e tartania erős húságazatát a jövőben is, a megkérdezettek 69%-a adott igenlő választ és csak 8%-uk válaszolt nemmel. Sokan azt is fontosnak tartják, hogy mind a holland, mind pedig az importált hús esetében azonos szabványokat alkalmazzanak, azoknak megegyező standardoknak kelljen megfelelni.
A válaszadók 51%-a gondolja úgy, hogy a holland húságazatnak képesnek kell lennie arra, hogy az EU belső piacán keletkező hús iránti igényt kielégítse, míg 9%-uk nem ért egyet ezzel.
Sok holland gazdálkodó az EU nyugat-európai piacára termel (800 km-es körzetben található értékesítési piac), és 54%-uk úgy gondolja, hogy ezeknek a gazdáknak meg kell őrizniük létjogosultságukat. A válaszadók 79%-a úgy gondolja, hogy a külföldről származó húsnak ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelnie, mint a holland gazdák által előállítottaknak és csak 3%-uk adott e kérdés tekintetében nemleges választ.
Erőteljes impulzus
A Pluimveeweb cikkében Linda Verriet, a Sertéstenyésztők Termelői Szervezetének (POV) elnökét idézik, aki szerint a holland húságazat dicséretet érdemel ezekért a kutatási eredményekért. „Aktív elismerést, köszönetnyilvánítást és támogatást érdemelnek Kormányunktól. Itt az ideje, hogy fellendítsük az innovációt és a vállalkozói kedvet állattenyésztési értékláncunkban. Hagyjanak fel az állattenyésztés és a hústermelés visszaszorításával, mert az ágazati sikerünk hozzájárul a megfizethető, elérhető, egészséges, biztonságos és fenntartható élelmiszerekkel történő ellátáshoz Hollandiában és azon kívül egyaránt. Az élelmezés-biztonságért való felelősségünk nem áll meg az országunk határainál! Jelentősen hozzájárulunk a gazdasághoz, Hollandia innovációs képességéhez és világszerte elismert tudáspozíciónkhoz is.”
(Megjegyzés: A kutatás a Meat Sector (COV), a Sheep Farming Chain Organisation (KOS), a Royal Dutch Butchers (KNS), az LTO Calf Farming Department, az LTO Sheep Farming Department, a Pig Farming Producers Organisation (POV), a Livestock & Logistics Netherlands és az Association of Calf Farmers (VVK) közös kezdeményezése. A teljes kutatási jelentés hamarosan megjelenik.)
Forrás: ELV - Many Dutch people care about the availability and affordability of meat
NAK/Borovka Zsuzsa