Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) 2-31 számú irányelve a kávéról, kávékeverékről, pótkávéról és egyéb kávékészítményekről, illetve a 2-401 számú irányelve a jégkrémről.
A kávéról, kávékeverékről, pótkávéról és egyéb kávékészítményekről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel. Így a koffeinmentes kávé koffeintartalma az eddigi legfeljebb 0,08 százalék helyett 0,1 százalékra változott. A koffeinmentes nyerskávé előállítása során az oldószermaradékok megengedett mennyiségéhez az MÉ 1-2-88/344 helyett az MÉ 1-2-2009/32 irányelvet kell alkalmazni. További változás, hogy a kávéspecialitások esetében az édesítőszerek alkalmazása is bevezetésre került. Ennek érdekében a fizikai, kémiai jellemzők leírása is módosult.
A jégkrémről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel. Az irányelvben található termékcsoportokra vonatkozó összetételi jellemzők az előállító receptúrájára vonatkoznak. A módosított kiadásnak megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba és azok a minőségmegőrzési idejük lejártáig maradhatnak forgalomban. Ez az irányelv a Földművelésügyi Értesítőben történő közzététel időpontjától alkalmazandó a tej-jégkrémek, a tejes jégkrémek, a gyümölcsjégkrémek, a szorbék, a tejes gyümölcsjégkrémek, a jégkrémek és a vizes jégkrémek esetében.
Az irányelvek a Földművelésügyi Értesítőben olvashatók.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)