Környezetgazdálkodás

„Alkalmazkodj okosan!” címmel a klímatudatos települések konferenciáját tartották a karcagi Déryné Kulturális Központban február 2-án.

 


A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai a precíziós gazdálkodás eredményeinek átvételével csökkenthetők. Az éghajlatváltozás próbára teszi az embereket, az állatokat, természeti környezetünket, amely a következő generációk életét is átalakítja majd – mondta Fazekas Sándor klímavédelmi konferenciát köszöntő beszédében. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, az éghajlat globális ügy, annak változása mindenkit érint, a megoldás is csak közösen található meg. Mint mondta, a különböző talajművelő technológiák átvételével, az öntözés bővítésével, a precíziós gazdálkodás eredményeinek felhasználásával, az agrárdigitalizáció kínálta megoldások mind szélesebb alkalmazásával a negatív természeti hatások csökkenthetők.
– Takarékosabb, környezetbarátabb termeléssel csökkenthetők a klímaváltozás hatásai. Emellett számos növényfajta, így például fafajta nem lesz képes alkalmazkodni a megváltozott éghajlati viszonyokhoz, ezért ezeket szárazságtűrő fajták meghonosításával kell majd kiváltanunk – fogalmazott Fazekas Sándor.

– Olyan változások zajlanak, melyekhez a mezőgazdaságnak is alkalmazkodni kell. Az új technológiai lehetőségeket el kell juttatni a gazdákhoz. Ez versenyfutás az idővel, hiszen a klíma olyan gyorsan változik, hogy az alkalmazkodásra nagyon hatékony kutatásokra van szükség – mondta Gyuricza Csaba NAIK-főigazgató.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a környezet- és természetvédelem önként vállalt feladat megyében, ebben a együttműködnek a vízügyi igazgatósággal, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetével és az agrárkamara megyei szervezetével is. szakembereivel a természet védelméért.
– Elkészült a megyei klíma stratégia is, ezzel egyet léptünk abba az irányba, hogy megőrizzük a tájat olyannak, amilyennek szeretnénk gyermekeinknek is továbbadni – mondta az elnök.


(FM Sajtóiroda/szoljon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok