Állattenyésztés

Évek óta egyre növekszik a szarvasmarha-állomány. A húshasznú tehenek létszáma hét év alatt a duplájára nőtt, a tejelőké gyakorlatilag nem változott.


Szembementek az általános trenddel a szarvasmarha- és a lúdtartók, ugyanis a tavaly decemberi állatszámlálás adatai szerint a főbb haszonállatok közül csupán e két faj állománya nem csökkent az egy évvel korábbihoz képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évet elemző kiadványában.  A szarvasmarha-állomány emelkedése 2010 óta folyamatos, azóta összesen 156 ezerrel nőtt, és elérte a 838 ezret.
– Soha ennyi húsmarha nem volt, mint most, lassan egy évtizede nagyon jó a piaci helyzet, emellett a támogatási környezet is ösztönzi a tenyésztőket – mondta a Világgazdaságnak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. – A húshasznú állomány 2010 óta tartó folyamatos növekedését azonban a tejelő tehenek létszámának hullámzása kísérte, a trend enyhén lefelé mutat, vagyis a tejválság nem hagyta érintetlenül az ágazatot.

Wagenhoffer szerint összességében csak azért tudott növekedni a szarvasmarha-állományunk, mert a húshasznú tehenek létszáma hét év alatt a duplájára nőtt, miközben a tejelőké gyakorlatilag ugyanannyi volt 2016 végén, mint 2010-ben. A húsmarhaágazat fellendülése elsősorban a tartós és erős exportkeresletnek köszönhető. A magyar kivitel legnagyobb piaca Törökország, ahol már a 90-es években is élénk volt a kereslet a magyar szarvasmarhák iránt.

A húsmarhaágazat az uniós csatlakozás után jött először lendületbe, amire a török kereslet jelentősen ráerősített. A növendékbika-árak 2015-ben érték el a csúcsot, azóta némi visszarendeződés tapasztalható. Idén a növendék bikák ára 900-950 forint kilogrammonként, a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal csökkent, míg a növendék üszők ára 850-900 forint, ami 15-25 százalékos emelkedés.
– Az ágazat jövője nagyban múlik azon, sikerül-e hosszú távon a Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak (ezek között is kiemelkedően Törökország, Egyiptom, Izrael, Libanon, Tunézia, Marokkó és Irán) növekvő népességét marhahússal ellátni – jegyezte meg Wagenhoffer Zsombor. Szerint ugyanakkor a tervezést nehezíti, hogy ezek a piacok politikai és gazdasági okok miatt bizonytalanok, illetve kockázatosak. A török exportot például több alkalommal hosszú hónapokra felfüggesztették minden előzetes bejelentés nélkül, vagy korlátozták állategészségügyi okokra hivatkozva.

 


(vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok