Élelmiszeripar

A V4-országok agrárminiszterei uniós szabályozást javasolnak a kettős élelmiszer-minőség felszámolására, továbbá két közös nyilatkozatot is elfogadtak.


Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése érdekében a visegrádi ország csoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön, Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek magyar elnökség alatti első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását. A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata.
– Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak – idézte Jean-Claude Juncker szavait Fazekas Sándor.

A tanácskozás résztvevői két közös nyilatkozatot is aláírtak, az egyik dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveivel kapcsolatos, a másik a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe. Ez utóbbit azért tartják indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből. Az aláírók szerint ezen azért is kell változtatni, mert a Horvátországgal is kibővült Visegrádi Együttműködés az unió agrárnépességének 35 százalékát képviseli.

 


(MTI, FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok