Az éves hazai halfogyasztás harmadát a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztják el a magyarok. Bár az elmúlt években növekedett a kereslet, még így is az európai lista utolsó harmadában vagyunk– írta a Népszava.
Hiába csökkent idén 27-ről 5 százalékra csökkent a hal áfája, ám ebből nagyon keveset éreztek meg a fogyasztók. A Népszava budapesti piacokon szerzett benyomásai alapján arról ír, hogy alig több mint három héttel karácsony előtt az árak már ismét elérték az áfacsökkentés előtti szintet. A szakemberek közben azt hangoztatják, áfacsökkentés nélkül elszálltak volna az árak a költségek – gázolajár, súlyadószabály, bérnövekedés, vízdíj – emelkedése miatt.
A cikk szerint a ponty népszerűsége kétharmados a magyarok körében, a fennmaradó egyharmadon osztozik a busa, a harcsa, a fogas, a pisztráng, a keszeg, a kárász és a kis mennyiségű tokfélék. Ennek megfelelően 2050-2200 forintért már hozzájuthatunk a pontyszelet kilójához, a filéhez kicsivel drágábban. A harcsa kétszer ilyen drága, a fogas kilója 5000 forint körül kezdődik, a pisztráng ára nagyjából a pontyéhoz hasonló, a busa kilója 700-1100 forint között mozog a budapesti piacokon. A ponty és a busa fogy a legjobban.
A fogyasztással kapcsolatban a lap cikke kitér rá, karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztás harmadát. Noha az utóbbi években valamelyest nőtt a kereslet, Európa utolsó harmadában járunk a mennyiséget tekintve: egy magyar átlagosan bő 6 kiló halat vagy tengeri állatot fogyaszt el egy évben, de ebből csak mintegy másfél kilónyi ered a hazai tógazdaságokból. Az európai halfogyasztási átlag 18-22 kiló. Ahol sokkal több halat esznek (Japán, Franciaország, Portugália), a férfiak 5-7 évvel tovább élnek.
Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a lapnak nyilatkozva odáig ment, hogy ha csak a gyógyszerekre költött összeg tizedét halra költenénk, további 10 százalékot spórolnánk medicinákon.
(forrás: Népszava)