Gabona- és édességipar

Magyarországon a szennyezett gyorsfagyasztott zöldségtermékek megbetegedést nem okoztak. Még az sem ismert, hogy összesen mennyi terméket kellett visszahívni a hazai üzletekből.


Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria-baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. Szerinte a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt, ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket.

Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra. A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, és ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket. A lisztéria leginkább a csecsemőkre, a várandós anyákra és az idősekre jelent veszélyt.

Mint ismert, az unióban haláleseteket is okozó fertőzés – amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott – eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza. Nagy Attila hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a Greenyard Kft. nem hibázott. A NÉBIH jelezte: a bajai üzemben tavasz óta tartanak a vizsgálatok, az Európai Unióban járványt okozó Listeria monocytogenest már a kezdetekben kimutatták a hatóságok – írta még szombaton a Magyar Idők.

– A zöldségfélék valamilyen úton-módon kapcsolatba kerülhetnek a termőterületen is állati eredetű szennyeződésekkel, hígtrágyázás vagy valamilyen trágyázás réven – mondta a Hír Tv-nek Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök. – Előfordulhatott, hogy az adott termék a feldolgozás során, valamilyen oknál fogva, nem kapta meg minden pontján a maghőmérsékletet. (A feldolgozásnál legalább 80 fokon kell kezelni a zöldségeket.) Ha lisztériával fertőzött volt a kukoricaszemeknek vagy bármely zöldségféléknek bármelyik része, és ott nem kapott elég hőt, vagyis a technológia rosszul volt méretezve, ez esetben a termék valamelyik pontján a lisztéria életben maradhatott és fertőzés kiváltója lehetett.

A bajai üzemet leállították, jelenleg próbatermelés folyik a szigorú takarítás után.

 

(MTI/hirtv.hu)Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok