Országos hírek

A mezőgazdaságban előforduló halálesetek minimalizálását szolgálja a kedden induló és közel másfél évig tartó kampány. Az agrárkamara is tevékenyen kiveszi a részét a felvilágosító-tájékoztató kampányból.


Egy őstermelő munkavállalója a traktor kardánhajtásával működtetett silózó-szecskázó géppel gallyakat aprított. Adagolás közben egy gally elakadt a garatban, ezért a munkavállaló bal lábával próbálta beljebb tolni, ám a behordó henger a lábát is behúzta. A munkavállaló túlélte a balesetet, de súlyos, csonkolásos sérülést szenvedett. A nyári kánikula idején egy hagymaszedő munkás teherautóra rakodás közben rosszul lett – annak ellenére, hogy negyedóránként árnyékban pihent és hűsítő italt is fogyasztott –, a szakszerű orvos ellátás sem segített rajta, hőguta miatt elhunyt.

Mindkét baleset 2016-ban történt, az utóbbi mellett még további 17 halálesetet regisztráltak az agráriumban (mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, halászatban összesen). A helyzet romlása a 2015-ös számok tükrében súlyosabb: akkor 5-en vesztették életüket.

 

Bárki csatlakozhat


A romló tendenciára és az agráriumban amúgy is jelentős számú munkahelyi balesetekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel 2018. novemberéig tartó tájékoztató kampányt indít el, amelyhez csatlakozhat bármely, a mezőgazdaságban jelenleg tevékenykedő vagy a jövőben csatlakozni kívánó munkáltató, munkavállaló, szakmai és foglalkozás-egészségügyi szervezet, szakszervezet, oktatási-képzési intézmény. (A munkahelyi balesetekkel kapcsolatos statisztikai adatok itt érhetők el.)
– Az agráriumon belül is a legfőbb halálokok a gépek használatából adódó figyelmetlenség, a vegyi anyagok nem megfelelő használata, illetve a fáradtság. Ezek elkerülésére, a munkavédelmi szabályok betartására és betartatására, a helyes munkavédelmi gyakorlatok bemutatására, népszerűsítésére hivatott az a keddi konferenciával induló kampány, aminek végső célja, hogy hatására 2017-ben és 2018-ban javuljon a statisztika, lehetőleg annyira, hogy egyetlen egy haláleset se legyen – fogalmazott június 12-i, hétfői sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke is megjegyezte, nemhogy a 18, egyetlen egy haláleset is sok, ehhez mindenképpen hatékonyabb megelőzésre van szükség munkaadói és munkavállalói oldalon egyaránt, amihez hozzájárulhat a kampány.
– A munkaintenzitás-, -gondosság és -hatékonyság fogalmakat is újjá kell gondolnunk, mert a munkagondosságot kissé háttérbe szorítottuk a másik kettő előnyére – jegyezte meg az alelnök.

Ahogy fogalmazott, fontos, hogy a munkagondosság ne csak akkor jelenjen meg, amikor a munkavédelmi előírásokat oktatják és amikor ezek betartását és betartatását ellenőrzik. Szerinte azt kell elérni, hogy a munkaadók mindig követeljék meg a szabályok alkalmazását, a dolgozók meg folyamatosan alkalmazzák, valamennyi előírás a munkatevékenység elválaszthatatlan része legyen. Zászlós Tibor hozzátette, kamara is tevékenyen kiveszi a részét a felvilágosító-tájékoztató kampányból, és ennek során a tudatformálásra szeretnének koncentrálni.

A fáradtság az egyik legnagyobb veszélyforrás

 

Kamarai segítség


A kommunikációs kampányban a NAK kiadványok és információk, tájékoztató írások terjesztését vállalta, és emellett egy országos roadshowt szervez tagjai számára a témában. A fórumok keretében a résztvevők megismerkedhetnek a munkavédelem jelentőségével, előírásaival, a jelenlévők tájékoztatást kapnak majd a munkabiztonság jelentőségéről, ezzel együtt az esetleges mulasztások következményeiről is.

A roadshow keretében a NAK tagjai számára kézzel fogható segítséget is nyújt majd. A résztvevő tagok munkavédelmi oktatásban részesülhetnek, amelyet követően bizonyos munkakörökre az oktatási tematikát is megkapják majd egy munkavédelmi szakembertől. Az előírások szerint, ezen dokumentumok alapján a munkaadó is jogosult lesz saját munkavállalói munkavédelmi oktatására. Ezzel a szolgáltatással a NAK elősegíti a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtését, ezzel együtt segíti tagjait az esetleges munkavédelmi bírságok elkerülésében is.
– Saját magunknak kell, értem ez alatt a munkaadót és a munkavállalót egyaránt, megtalálni azt a módszert, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne legyen haláleset. A NAK minden megtesz ezért, és nem csak verbálisan, a gyakorlatban is – jegyezte meg a kamara alelnöke.

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok