Nemzetközi hírek

Új elnöke van az Európai Gazdálkodók Szövetségének. Az német Joachim Rukwied határozott elképzelésekkel indította munkáját. A szervezet eddigi alelnöke, Kis Miklós Zsolt az alapszabály értelmében nem jelölhette magát újabb ciklusra.


Az Európai Gazdálkodók Szövetsége (COPA), mely 23 millió gazdálkodót képvisel, szeptember 22-i tanácskozásán a szervezet elnökévé választotta a német Joachim Rukwiedet, aki folytatni kívánja elődje, Martin Merrild kiváló munkáját. A NAK-ot az ülésen Kis Miklós Zsolt kamarai alelnök képviselte. Martin Merrild megköszönte a két cikluson át COPA-alelnökként tevékenykedő lett Maira Dzelzkaléja és Kis Miklós Zsolt munkáját, akik az alapszabály értelmében nem jelöltették újra magukat.

– Elkötelezett európai vagyok, erősen hiszek abban, hogy a Közös Agrárpolitika komoly hozzáadott értéket biztosít. A legfontosabb prioritás számomra, hogy az elkövetkezendő években egy erős, közös, fenntartható, egyszerűbb és megfelelően finanszírozott Közös Agrárpolitikával rendelkezzünk. Segíteni kell a gazdáinkat abban, hogy minél jobban felvegyék a harcot az éghajlatváltozással és a piaci áringadozással szemben. Kulcsfontosságú a KAP egyszerűsítése, a bürokrácia csökkentése és az európai szintű egységes szabályozás fenntartása – jegyezte meg az új elnök.

Rukwied kiemelte, a közvetlen kifizetések jelenlegi szinten történő fenntartásának jelentőségét a KAP első pillérében, mivel ez nagyban segíti a gazdálkodókat a mezőgazdasági kockázatok megfelelőbb kezelése terén. A piaci biztonsági háló fenntartását, illetve annak továbbfejlesztését is szorgalmazta. Mint mondta, a kockázatkezelési eszközök önkéntes jellegét kell támogatniuk, ezeknek a vidékfejlesztési pillérben kell maradniuk. Hozzátette, hogy ezen elemek megjelenését szeretné látni a KAP jövőjéről szóló, november végén várható bizottsági közleményben is.
– A gazdálkodók élelmiszerláncon belüli alkupozíciójának további erősítése szükséges. Üdvözlöm Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos kapcsolódó erőfeszítéseit és várom a 2018-ban megjelenő konkrét javaslatokat az élelmiszerláncban tapasztalható tisztességtelen forgalmazói gyakorlatokra vonatkozóan – mondta.

Martin Merrild (balra) és Joachim Rukwied: stafétaátadás

 

Az ülésen többek között eszmecserére is sor került Sandra Gallina Mercosur főtárgyalóval, tájékoztató hangzott el a jelenleg folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodásokról, emellett megtárgyalták Brexittel kapcsolatos jelenlegi helyzetet is, illetve a glifozát használatának újraengedélyeztetésére vonatkozó stratégiát is. Az új elnök azt mondta, szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban pedig a méltányos és kiegyensúlyozott megállapodások létrehozására fog törekedni.
– Nagyon komoly problémáink vannak a Mercosur-államokkal, Ausztráliával és Új-Zélanddal jelenleg folyamatban lévő megállapodásokkal. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezek az európai gazdák számára megfelelőek legyenek, illetve, hogy a mezőgazdaság ne képezze különböző alkuk tárgyát a megbeszélések során – fejtette ki Rukwied. – Ami a Brexitet illeti, fontos annak minimalizálása, hogy a kereskedelem ne szenvedjen törést az uniós költségvetésben megjelenő 10,3 milliárd eurós hiány miatt.

Joachim Rukwied a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke. 295 hektáros gazdaságot vezet, ahol gabonát, cukorrépát, olajos növényeket és szántóföldi zöldségeket termesztenek. Mindemellett bortermelő is. Munkáját hat alelnök fogja támogatni: Joe Healy az Ír Gazda Szövetség (IFA), Marian Sikora a Lengyel Mezőgazdasági Termelők Szövetsége, Henri Brichart francia FNSEA, Roberto Moncalvo az olasz gazdaszervezet (Coldiretti), Martin Merrild a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács, illetve Franz Reisecker az Osztrák Agrárkamara (LKÖ) részéről.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok