Mezőgazdasági termelés

A minap Vladimir Bolea, a Moldovai Köztársaság új mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere (MAIA) a gagauziai gazdákkal folytatott megbeszélésen közvetve elismerte, hogy a moldovai alma számára rövid távon nincs alternatíva a hagyományos piacokon kívül.

Elmondása szerint, ha korábban "almáink mintegy 95%-át az orosz piacra exportáltuk", akkor 2022 első felében az Oroszországba irányuló exportjuk nyilvánvaló okokból "70%-ra csökkent, de ez még mindig nagyon nagy százalék". Annak ellenére, hogy a moldovai almatermelők már megjelentek a szaúd-arábiai piacon, valamint jelenleg az egyiptomi kormánnyal tárgyalnak a kedvezményes gyümölcsexportról, a moldovai hatóságok "nem a meglévő piacok helyettesítésére, hanem kiegészítésére keresnek újakat". A MAIA vezetőjének e kijelentéseit kommentálva a mezőgazdasági termelői szervezetek vezetői megjegyezték, hogy az almaexport diverzifikálásának tekintetében az ország 2022 tavaszán és nyarán jó eredményeket ért el. A moldovai almát tavaly ugyanebben az időszakban 18 országba exportálták, idén 28 országba. A szállítások mennyiségének újraelosztásáról már fentebb szó esett. Ebben a tekintetben érdemes figyelembe venni, hogy a Moldovai Köztársaságból Romániába irányuló almaexportja 2022 első felében több mint 8 000 tonnát tett ki, míg az előző három évben a kivitel nem haladta meg az évi 2 000 tonnát. A moldovai alma szállítása a közel-keleti országok piacaira pedig a folyó év meghatározott időszakában nulláról több mint 1 000 tonnára nőtt. A gazdaszövetségek képviselői szerint azonban naivitás lenne azt hinni, hogy Moldova a 2022-2023-as gazdasági évben mintegy 150 000-200 000 tonna alma exportjára talál alternatívát a FÁK piacain. Korábban a 2022-es moldovai almatermést 380 000 - 420 000 tonna körül becsülték, az egyik legalacsonyabb lehet az elmúlt öt évben.

Nemrégiben a Prognosfruit konferencián a Moldova Fruct ügyvezető igazgatója, Iurie Fale optimistább előrejelzést jelentett be - 485 000 tonna. A gyümölcs minősége valószínűleg változó lesz. Ennek ellenére a termelők és kereskedők szervezeteinek vezetői remélik, hogy az ország exportforrása nem fog jelentősen csökkenni - a friss piacra szánt alma nagyobb százalékot fog kitenni az értékesítés szerkezetében és kisebbet a feldolgozásban. A termelők és a kereskedők terveiben Egyiptom kiemelt szerepet kap az új értékesítési szezonra, mivel piaca a prémium és más minőségű almát egyaránt elfogadja. A moldovai külügyminisztérium vezetőjének múlt hónapra tervezett egyiptomi látogatására azonban technikai okok miatt nem került sor. A moldovai üzleti szövetségek egyiptomi látogatását hamarosan tervezik. Szükség van egy államközi megállapodásra is, amely után lehetővé válik a próbaexport, bár ez a folyamat nem gyors. Legjobb esetben is az ősz második felében indulhat meg a moldovai alma rendszeres exportja Egyiptomba.

Forrás: East-fruit.com

NAK/Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése