Erdőgazdálkodás

A Kormány a 294/2022. (VIII. 9.) számú rendeletében szabályozta az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek külföldre történő kivitelét. A rendelet a meghirdetett energia-veszélyhelyzettel összhangban a hazai tüzelőanyag ellátás biztosítása érdekében a tűzifa külföldre történő kivitelének kontrollját, szabályozását biztosítja, ami szükség esetén akár a kivitel tilalmát is jelentheti.

Mit jelent ez a gyakorlatban a faanyagpiaci szereplőkre nézve?

Minden külföldre tervezett faanyagszállítást, legyen az értékesítés, vagy értékesítéssel nem járó kivitel, előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részére. A kötelezettséggel érintett fa, illetve fatermék kör a Tanács vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 2658/87/EGK rendelete szerinti KN 4401 kódszámú (tűzifa) termékkörre vonatkozik, annyi magyarázattal, hogy tűzifával azonos szabályok irányadóak a sarangolt erdeitűzifa-választékra is. Fontos kivétel viszont, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a Magyarország területére bértárolás céljából behozott tűzifa kiszállítására, valamint az ország területén tranzitforgalom keretében átszállított tűzifára.

Fotó: Kovácsevics Pál

A faanyagpiaci szereplő a bejelentést a Nébih honlapján elérhető nyomtatványon kell megtegye, melynek részletes szabályai szintén a Nébih honlapján olvashatók.

Ennek alapján a következő lépésben a faanyag kivitele vagy engedélyezésre kerül vagy az állam él a rendelet biztosította elővásárlási, illetve vételi jogával. Fontos, hogy mindenre – tehát az elővásárlási, illetve vételi szándék bejelentésére –az államnak 30 nap áll rendelkezésére. Amennyiben a Nébih 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül.

A faanyag külföldre tervezett kivitele tehát akkor kezdhető meg, ha az elővásárlási jog vagy a vételi jog gyakorlására 30 napon belül nem kerül sor, vagy a NÉBIH az elővásárlási jogról vagy a vételi jogról való lemondásról a bejelentőt írásban tájékoztatta.

A rendelet tehát nem egy általános kiviteli tilalom, hanem egy olyan veszélyhelyzeti szabályozás, amellyel az állam a hazai tűzifa ellátás biztonsága érdekében élhet.

Fontos, hogy a faanyagpiaci szereplőknek a kivitel engedélyezése esetén is be kell tartani az illegális kitermelésből származó fa, és az abból készült termékek uniós piacon történő forgalomba hozatalának megelőzése érdekében született EU és hazai – közismert nevén EUTR – szabályozást.

 

NAK/Kovácsevics Pál

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése