A NAK GABONA BELTARTALMI VIZSGÁLATOK SZOLGÁLTATÁS BEMUTATÁSA

A szántóföldi növénytermesztésben az elmúlt évtizedek során a mennyiségi szemlélet kiegészült a minőségi igényeknek való megfeleléssel, a minőségi termékelőállítás szempontjaival. A minőséggel szembeni elvárások egyre erőteljesebben fogalmazódnak meg a termény-kereskedelem piaci szereplői részéről, de a felvásárlói előírások mellett megjelentek a minőségi követelményeket rögzítő szabványok is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. augusztusában teszt jelleggel elindított szolgáltatása a szántóföldi növénytermesztő tagok részére kínál lehetőséget arra, hogy az országos szinten kialakított mintaleadási pontokon az általuk megtermelt gabonafélékből vett mintáikat leadhassák és ezek beltartalmi paramétereiről piacfüggetlen vizsgálati pontról hiteles információhoz jussanak.

A NAK a méréseket saját üzemeltetésében lévő FOSS Infratec gabona beltartalom elemző analitikai műszerrel végezi, amely világviszonylatban a legelterjedtebb eszköz és amely megfelelő a gabonák széles skálájának gyorsvizsgálatára. A közeli infravörös spektroszkópiás (NIR) technológiával végzett elemzés módszerével kevesebb mint 1 perc alatt meghatározhatók a gabonaminták főbb beltartalmi paraméterei.

A vizsgálat során mért eredmények csupán tájékoztató jellegűek, de terménylogisztikai és értékesítési döntések meghozatalához szakmailag elfogadhatók.

Vizsgált paraméterek

Növényfaj

Mért paraméterek

Számított érték

Nedvesség

Fehérje

Olaj

Keményítő

Sikér

HL

Zeleny

Árpa

x

x

 

 

 

x

 

Búza

x

x

 

 

x

x

x

Cirok

x

 

 

 

 

 

 

Durum

x

x

 

 

 

 

 

Kukorica

x

x

x

x

 

 

 

Repce

x

 

x

 

 

 

 

Rozs

x

x

 

 

 

 

 

Szójabab

x

x

x

 

 

 

 

Tritikálé

x

x

 

 

 

 

 

Zab

x

x

 

 

 

 

 

GABONA BELTARTALMI VIZSGÁLATOK ON-LINE MEGRENDELÉSÉNEK MENETE

Szeretnénk felhívni figyelmét, hogy az on-line megrendelésének leadásában munkatársaink is a rendelkezésére állnak, így nem kell mást tennie, mint bevinnie mintáit a kiválasztott átvételi pontra! Az “MINTALEADÁSI PONTOK” menüpont alatt előzetesen tájékozódhat a kamarai mintaleadási pontokról. 

  1. A reprezentatív módon vett gabonamintáját lehetőség szerint helyezze egy erős falu, szóródásmentes, zárható csomagolásba. Kérjük, hogy a minta mennyisége 1000-1200 gr legyen! 

  2. Kérjük, töltse ki az “ON-LINE MEGRENDELÉS” menüpont alatt található “Gabonavizsgálat megrendelő űrlapot”, majd a végén a “BEKÜLDÉS” gombbal zárja le ill. küldje el számunkra megrendelését!  

  3. Megrendelése fogadásáról a rendszer rövid időn belül automatikus visszaigazoló e-mailt küld az Ön által megadott e-mail címre, melyben megtalálja a megrendelés-számát, továbbá a minta azonosító számokat is.  

  4. Kérjük fáradjon be az Ön által kiválasztott mintaleadási pontra és adja át mintáját munkatársunknak! Ügyeljen rá, hogy a mintákat jól olvasható módon az e-mailben kapott mintaazonosító számokkal is ellássák! 

  5. A minta személyes átadása során munkatársunk egy mintaátvételt igazoló űrlapot tölt ki, amelynek lezárást követően a rendszer ismételten egy automatikus, átvételt igazoló levelet küld az Ön által megadott e-mail címre. A mintaátvételt igazoló e-mail elküldésének dátumát tekintjük a megrendelés véglegesítésének időpontjaként. 

  6. A leadott minták mérési eredményeit a megrendelés véglegesítésének időpontját követő 8 munkanapon belül, elektronikus levél formájában küldjük meg az Ön által megadott e-mail címre.  

  7. Amennyiben a minta leadása a mérési ponton (1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113.) történik, az ott leadott minták esetében azonnali információt adunk a mért paraméterekről.  

Vonatkozó hírek

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ