Növényvédelem

„Integrált növényvédelem válasza a klímaváltozásra” címmel készült 6 részes videósorozat célja, hogy bemutassa a legaktuálisabb betegségeket, kártevőket a káposzta, paprika gyökérzöldség és csonthéjas kultúrákban, valamint bemutassa a növényvédelmi előrejelzés eszközeit.

Az INPACT Erasmus+ program keretében elkészült 6 modulos tananyag egy nemzetközi konzorcium által készült, melyek - görög, lengyel, román, cseh és magyar szempontból - a klímaváltozással, elsősorban a felmelegedéssel megjelenő kártevőket, betegségeket és az azokra adott ökológiai válaszokat vizsgálták meg.

A jelenleg készülő növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendelet (SUR) a növényvédőszer hatóanyagok csökkentése kapcsán a különböző kórokozók és kártevők elleni védekezést a biológiai megoldások irányába tereli. Ezért is fontos, hogy a termelők megtanulják, hogyan lehet előre jelezni a problémákat, milyen eszközökkel lehet megfigyelni a kórokozók, kártevők korai megjelenését, milyen betegségekre, kártevőkre kell felkészülni és milyen jó gyakorlatok váltak már be más országokban.

A videó a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) bemutatásával foglalkozik, mely kifejezetten a hideg, zord téli napok csökkenésével jelent meg Magyarországon és elszaporodása komoly gazdasági károkat okoz a termelőknek. Jelenleg kevés lehetőség áll rendelkezésünkre a kártevő gyérítésére. A videó bemutatja a fürkészdarázs, mint lehetséges predátor (Trissolcus bassalis) alkalmazását. 

A videó a káposztatermesztést veszélyeztető kártevőket, azok megjelenését és a védekezés időzítési lehetőségeit mutatja be. Az EU-s szabályozás az alkalmazott növényvédő szerek korlátozását írja elő, emellett az időjárási körülmények változása, újabb mediterrán kártevők megjelenését eredményezte

A videóban bemutatott technológiával széles körben alkalmazható a paraziták kihelyezése, a kártevő szervezetek megjelenésének diagnosztizálása. A szélsőséges időjárás miatt a szabadföldi paprikatermesztés területe is visszaszorulóban van. Egészséges, jó minőségű hazánkra jellemző fehér paprika előállítás elsősorban a termesztő berendezésekben történik. Hajtatásban az egészséges termék előállítása a biológiai kártevők gyérítésével valósulnak meg.

A videó a sárgarépát károsító kártevőket és betegségeket, azok megjelenését és a tüneteket mutatja be. A sárgarépa termesztés hazai gyakorlatában óriási változások következtek be a tiltólistára kerülő hatóanyagok tekintetében. A sárgarépa nélkülözhetetlen zöldségféle, az őt károsító kártevők nagy kihívást jelentenek a termesztésre vállalkozó gazdák körében.

A videó bemutatja, hogy a szélsőséges időjárási körülmények, hőstresszek újabb betegségek és azokat terjesztő kártevők megjelenésével párosul. A hőmérséklet ingadozások miatt a jól termékenyülő virágrügyekkel teli ültetvények teljes virágzás időszakában történő károsodása nem múlik el szöveti elhalások nélkül. A klímaváltozás kockázatossá teszi a csonthéjas gyümölcsök termesztését, így a termesztőknek ezen kihívásokkal kell szembenézniük. Azonban a napsütéses órák száma és a kedvező mikroklíma biztosítja a termés ízének és zamatának harmóniáit, azért tudnunk kell, hogy hazánk elhelyezkedése szempontjából kiváló a gyümölcstermesztésre.

A videó a legfontosabb előrejelzési (kártevő megfigyelési) eszközöket mutatja be. Az integrált növényvédelem az EU-s szabályozást követően kötelező technológiává vált, melynek nélkülözhetetlen eleme az előrejelzés (megfigyelés). A kártevők korai megjelenését, fejlődési stádiumát az eszközök segítségével lehet meghatározni, mely a korai gyérítés, a gradáció (tömeges túlszaporodás) megelőzésére és a kártevők kártételi szint alá csökkentésére alkalmas. A megfigyelt adatok alapján a gazdálkodó részére a védekezések időzítésére is útmutatást ad.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám