Eredményeink ASZÁLY Támogatások Adóreform Jégkármérséklő rendszer TAGDÍJBEVALLÁS
Lépjen be kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
E-Iroda
Publikálva: 2022-08-10 14:34:48 Módosítva: 2022-08-10 14:54:34
rendkivuli_ontozes_plakat.pdf
Publikálva: 2022-08-02 15:53:45 Módosítva: 2022-08-05 08:38:27
Földügyi kiadvány.pdf
Több ponton is változott 2022-től a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény).
A módosítások által a földforgalomba bevezetésre került változások könnyebb átláthatósága érdekében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztériummal egyeztetve elkészítette a legújabb Földügyi kiadványát.
Publikálva: 2022-07-05 15:35:24 Módosítva: 2022-07-05 10:09:41 öntözés
Öntözesi közössegi elismerés.pdf
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözési közösségeket támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve a közösségek létrejöttét. A kiadvány egyebek közt tartalmazza az öntözési közösség elismerésének feltételeit, továbbá bemutatja az elismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket. Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Földügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket. Az útmutató digitális változatából pedig letölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák.
Publikálva: 2022-06-20 11:00:00 Módosítva: 2022-06-20 16:05:01
Agrárszakma_iránytű.pdf
Frissült az Agrárszakma Iránytű kiadvány, amelyben az új szakmastruktúrának megfelelően kerültek bemutatásra a szakmajegyzékben szereplő agrárszakmák, valamint azok szakmairányai és részszakmái. Újdonság, hogy az utolsó oldalon egy QR kód segítségével fel vannak tüntetve mindazon szakképző intézmények, amelyek indítják a kiadványban szereplő agrárképzéseket. Az online tájékoztató füzetet ajánljuk mind a továbbtanulás előtt álló általános iskolai diákoknak, mind pedig az átképzésben gondolkodó, vagy a felnőttoktatás keretében egy második ingyenes szakmát szerezni kívánó felnőtteknek.
Publikálva: 2022-06-08 10:18:18 Módosítva: 2022-06-21 16:39:26
Helyi_termek_2022.pdf
A kézikönyv hét fejezetet ölel fel. Összefoglalja a helyi termékekhez kapcsolható minőségrendszereket, hogy a fogyasztók számára egyértelműen megkülönböztethetők legyenek azok a termékek, amelyek különleges tulajdonságai egy meghatározott földrajzi területhez köthetők, vagy hagyományos tulajdonságaik különböztetik meg őket más termékektől. A nemzeti minőségrendszer új, hazai – Kiváló Minőségű Élelmiszer – tanúsító védjegye is bemutatásra kerül. Továbbá felhívjuk a figyelmet az őstermelői és kistermelői tevékenységek, az élelmiszer-előállítás és élelmiszer-jelölés legfontosabb tudnivalóira, valamint az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai előírásokra. A rövid ellátási lánc és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy hogyan csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, és hogyan lehetséges, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. A helyi termékek keresletének megerősödése összekapcsolható a közétkeztetéssel, a közétkeztetésben rejlő lehetőségekkel, mint a hazai termékek egyik fontos felvevő piacával. Ezen kívül megemlítésre kerül az egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdés, az élelmiszer-hulladék kérdése az élelmiszerláncban.
Publikálva: 2022-05-27 11:12:37 Módosítva: 2022-05-27 11:13:46
erdeszeti_kiadvany_B5_2022_online_melléklet_boritoval (1).pdf
Publikálva: 2022-05-27 11:10:26
erdeszeti_kiadvany_B5_2022_ online.pdf
Publikálva: 2022-05-27 11:06:22 Módosítva: 2022-05-27 11:07:13
ÜltessükGyakorlatbaaFenntarthatóságot_2022_online (1).pdf
Publikálva: 2022-05-27 11:02:53 Módosítva: 2022-05-27 11:03:50
erdeszeti_kiadvany_melleklet_online_verzio.pdf
Publikálva: 2022-05-27 10:59:53 Módosítva: 2022-05-27 11:01:12
erdőtelepítés_kiadvány2022_online (1).pdf
Publikálva: 2022-05-27 10:54:53
talajminta-vetel_2022_online.pdf
Publikálva: 2022-05-27 10:52:44 Módosítva: 2022-05-27 10:56:10
Levélanalízis_szorolap_2022_online (1).pdf
Publikálva: 2022-03-31 13:59:11 Módosítva: 2022-05-05 15:07:30
Nitrát_kiadvány_2022_03_31.pdf
Publikálva: 2022-03-02 15:20:07 Módosítva: 2022-03-10 10:27:17
NAK_eves_beszamolo_2021_online.pdf
Publikálva: 2022-02-21 13:25:05
NAK_kiadvány_meat_the_fact_5_online.pdf
Publikálva: 2022-02-21 13:18:57
NAK_kiadvány_meat_the_fact_4_online.pdf
Publikálva: 2022-02-04 12:09:18
krízisbiztosítás_szórólap_20220120_v2.pdf
Publikálva: 2021-12-29 00:00:00 engedély, vízjogi
vizjogi_engedelytipusok_20211216.pdf
Publikálva: 2021-12-10 08:29:12
NAK_kiadvány_meat_the_fact_3_20211209_e.pdf
Publikálva: 2021-12-03 12:59:03 Módosítva: 2021-12-10 08:25:18
NAK_kiadvány_meat_the_fact_2_20211208_e.pdf
Publikálva: 2021-11-25 10:55:40 Módosítva: 2021-12-10 08:24:02
NAK_kiadvány_meat_the_fact_1_20211208_e.pdf
Publikálva: 2021-11-12 11:00:00 Módosítva: 2021-11-12 11:04:06 gyümölcsfélék, növényvédelem, szőlő
Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme_online (1).pdf
Publikálva: 2021-09-27 16:56:31 Módosítva: 2021-09-29 16:50:23
NAK_tkiadvány_oko_kiadvany_online.pdf
Publikálva: 2021-09-28 14:49:20 Módosítva: 2021-09-29 16:49:39 Agrár-környezetgazdálkodás, kérelem, támogatási
NAK_tkiadvány_akg_kiadvany_online.pdf
Publikálva: 2021-08-19 17:02:41 Módosítva: 2021-08-19 17:05:10
NAK_tkiadvány_osztatlan_kozos (1).pdf
Publikálva: 2021-07-30 12:13:41
4_Ketrec_Nyúl_20210728.pdf
Publikálva: 2021-07-30 12:07:35
3_Ketrec_Kacsa_20210728.pdf
Publikálva: 2021-07-30 12:02:36
2_Ketrec_Lúd_20210728.pdf
Publikálva: 2021-07-30 11:57:20
1_Ketrec_Tojástermelés_20210728.pdf
Publikálva: 2021-04-29 14:36:49 Módosítva: 2021-04-29 14:40:08
szennyviziszapos_szoroanyag.pdf
A NAK által készített tájékoztató bemutatja a szennyvíziszap, a szennyvíziszap komposzt és a termék komposzt mezőgazdasági területen történő hasznosításának engedélyezési módjait, a felhasználással járó előnyöket, korlátozásokat. Mindezen szabályok biztosítják azt, hogy sem a környezetre sem az élelmiszerelőállításra nem jelent veszélyt ezen anyagok termőföldre juttatása. Hasznosításával javul a talaj szervesanyagkészlete, mikrobiológiai aktivitása, tápanyagszolgáltató képessége, víztartása, csökken az aszályérzékenység.
A kis kiadványban szereplő módon hasznosítsák bizalommal!
Publikálva: 2021-04-08 13:32:37 Módosítva: 2021-04-08 13:51:50
A növénytermesztés és a klímaváltozás.pdf
Publikálva: 2021-04-08 13:32:19 Módosítva: 2021-04-08 13:51:31
Az állattenyésztés és a klímaváltozás.pdf
Publikálva: 2021-04-08 13:32:03 Módosítva: 2021-04-08 13:37:59
A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete.pdf
Publikálva: 2021-02-15 16:51:42 Módosítva: 2021-02-15 17:02:17
elelmiszeripari-kezikonyv_halal_online_20210209_.pdf
Publikálva: 2021-02-15 16:48:51 Módosítva: 2021-02-15 17:01:58
A Kosersag eloirasai.pdf
Publikálva: 2020-12-14 00:00:00 Módosítva: 2021-02-15 17:00:33
Önellenörzes_a gyakorlatban.pdf
Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló rendelet 2018 elején lépett hatályba. A jogszabály célja az élelmiszerláncban termelt illetve feldolgozott élelmiszerek és szolgáltatások minőségének növelése, az élelmiszer-biztonság megerősítése illetve fenntartása, az élelmiszer-vállalkozók minőségi rendszerszemléletének és tudatosságának fejlesztése. Kiadványunk segítséget nyújt a vállalkozások önellenőrzési rendszerének kiépítéséhez és fejlesztéséhez.
Publikálva: 2020-12-01 08:00:00 Módosítva: 2021-03-12 09:19:07
CSMT_KIADVANY_2020_v5.pdf
Tájékoztató kiadvány 4. - A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) szabályai 2021. január 1-jén lépnek hatályba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megszületett törvény jelentős összefogás eredménye mind a gazdálkodókkal, mind a jogalkotásban részt vevő minisztériumokkal. Az egyeztetések és a jogszabályalkotási munka eredményeképpen kidolgozott, és az Országgyűlés által elfogadott törvény a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési és adózási környezetet teremt, elősegítve az agrár- és élelmiszeripari gazdaságok fejlődését, fejlesztését, valamint a generációváltást, mindeközben csökkentve az adminisztrációs terheket is. Jelen kiadvány a mezőgazdasági működési formák reformjáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó adózási szabályokról ad információkat. A kiadványban ismertetett szabályok, illetve változások az ágazat működésének versenyképességét, hatékonyságát hivatottak elősegíteni. Jelentőségük elvitathatatlan, hiszen várhatóan hosszú évekre meghatározhatják az agrárium fejlődését. Az összeállított anyag a későbbiek során még kiegészülhet a végrehajtási rendeletben megjelentekkel.
Publikálva: 2020-11-18 00:00:00
Útmutató a mezőgazdasági vízhasnosítási idényről_20201117.pdf
Mezőgazdasági célú vízgazdálkodás a mezőgazdaság feladatait, érdekeit szolgáló vízhasznosítási és vízkárelhárítási tevékenység. A kamarai útmutató tartalmazza a mezőgazdasági vízhasznosítási idénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, fogalmakat, valamint a vízhasználatokra vonatkozó időkorlátokat.
Publikálva: 2020-11-13 00:02:00 Módosítva: 2020-11-13 12:38:35
BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS_online.pdf
Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Kiadványunkkal abban szeretnénk segíteni az élelmiszeripar szereplőit, hogy megismerjék a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági irányítási rendszereket, a követelményeket, továbbá hogy a leírtak alapján el tudják dönteni, hogy a célpiacaik eléréséhez melyik rendszer követelményei a legmegfelelőbbek. Emellett célunk, hogy olyan ismereteket adjunk át tagjainknak, amelyeknek köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.
Publikálva: 2020-11-13 00:01:00 Módosítva: 2020-11-13 12:38:24
HACCP_online.pdf
Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez szükséges eszközök folyamatosan fejlődnek. A kiadványban összefoglaltuk a HACCP rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat, és igyekeztünk olyan gyakorlatias formába ültetni mindezt, hogy könnyen beépíthető legyen a mindennapi gyakorlatba. Reméljük, hasznukra lesz ez munkájuk során.
Publikálva: 2020-11-13 00:00:00 Módosítva: 2020-11-13 12:38:13
HIGIENIAI_ALAPISM_online.pdf
Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az Egészségügyi Világszervezet alapelvét vallva, miszerint „a lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud”, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hozzá kíván járulni a magyar lakosság egészségi állapotának javításához oly módon is, hogy e kiadvánnyal segíti élelmiszer-előállításban tevékenykedő tagjait a biztonságos élelmiszer előállítással kapcsolatos információk megszerzésében.
Publikálva: 2020-11-12 07:00:51 Módosítva: 2020-11-12 11:25:11
vizjogi_engedelyezesi_eljarasok.pdf
Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokról készített plakát tájékoztató jelleggel készült, amely az érvényes folyamatokat rögzíti.
Publikálva: 2020-10-27 00:00:00 Módosítva: 2020-10-27 11:07:53
Palinka_kiadvany_online.pdf
Élelmiszeripari kézikönyv 8. - Nemzeti italunk 2004 óta védett hungarikum, hazánkban valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható, hiszen rég nem látott kedves ismerősök érkezésekor, de akár örömünk fokozására, bánatunk oldására mindig előkerül a kamrából. Ha meghalljuk a szót, szinte már a szánkban érezzük az ízeket, de vajon kinek milyen a jó pálinka? Az ízlések eltérőek lehetnek: van, akit még családi körben sem lehet rávenni a fogyasztására, de van, aki meg hosszú percekig képes mesélni a poharába kerülő italról: „a magyar királyné életvizéről”. Fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő gondossággal készült pálinkáról alkotott képet úgy alakítsuk, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák az ital pozitívumait egy-egy kóstolás alkalmával, és a minőségi termékekkel való találkozás után beleszeressenek, majd később is azokat keressék. Kiadványunkkal azt a folyamatot kívánjuk segíteni, hogy a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját minél többen megtapasztalják és magukénak tudják.
Publikálva: 2020-10-22 08:00:00
kartalanitasi_utmutato_20201016.pdf
A 2020 elejétől hatályos öntözéses gazdálkodásról szóló törvény bevezette az öntözéses szolgalom intézményét is. A szolgalom megalapításában érdekelt felek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy útmutatót, amelynek segítségével tájékozódhatnak a megalapítás folyamatáról, a jogszabályban meghatározott kártalanítás meghatározásának módjáról.
Publikálva: 2020-09-17 12:30:00 Módosítva: 2020-09-17 15:15:54 2020, féléves, tevékenység
NAK_2020_feleves_beszamolo_online.pdf
2020 első féléve minden ágazatban az előzetes tervektől eltérően alakult. Nem volt ez máshogy az agrár- és élelmiszergazdaságban sem.
A NAK első félévi tevékenységeit egy kiadványban foglaltuk össze, amely szemléletesen bemutatja, hogy számtalan esetben voltunk tagjaink segítségére, és ez a segítségnyújtás különösen felerősödött és felértékelődött a veszélyhelyzet idején.
A kiadvány megtekinthető itt is.
Publikálva: 2020-09-08 00:00:00 Módosítva: 2021-10-20 11:53:59
Magyar nemesitesu diszfak, diszcserjek, orokzoldek kiadvany.pdf
Mezőgazdasági kézikönyv 7. - A dísznövények, díszfák környezeti hasznossága egyre inkább a figyelem előterébe kerül. A jó minőségű, jól ápolt zöldfelületek jelentős hatást fejtenek ki a városokban, településeken élő emberek életminőségére, mindennapi tevékenységére, munkájára, egészségi állapotára. Ennek kapcsán kimondható, hogy a díszkertészek díszfaiskolai termékei, a díszkertészek zöldfelületi szolgáltatásai jelentős szerepet töltenek be közegészségügy területén. A nagyberuházásokhoz kapcsolódó mai modern zöldfelületi fejlesztések nem ok nélkül számolnak a dísznövények, díszfák, környezeti hasznával. A „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” című hiánypótló összeállítás a hazai fajtákat gyűjti egybe és mutatja be, képekkel és rövid leírásokkal.
Publikálva: 2022-07-11 14:25:33 Módosítva: 2022-07-12 16:27:29
LIFE_Gyepgazdálkodas_online (1).pdf
Publikálva: 2020-06-30 17:00:00 Módosítva: 2020-07-01 14:42:52
Földügyi_szabalyok_valtozasa_online.pdf
Tájékoztató kiadvány 3. – 2020. július 1-jén lép hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény. A jogszabály 14 törvényt módosít, érintve a földügyi szabályozás egyes témaköreit is. A kamarai kiadvány célja a részarány-tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárás és a földügyi szabályozásban bekövetkezett változások ismertetése.
Publikálva: 2020-06-05 00:00:00 Módosítva: 2021-08-11 10:19:28
Öntözes intézmenyi hattere_20210810.pdf
A NAK által készített tájékoztató útmutató bemutatja az öntözés engedélyezésében résztvevő tervezőket, hatóságokat, igazgatóságokat, valamint intézményeket.
Publikálva: 2020-05-20 00:00:00 Módosítva: 2021-10-20 08:42:13
mezogazdasagi_vizdijak.pdf
A mezőgazdasági vízhasználat után fizetendő díjak kalkulációjáról, valamint mentességi feltételeiről készített egy útmutatót a NAK.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)
Adószám: 18399257-2-43
E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu
Zöld szám: +36 80 900 365
Személyes ügyfélfogadás
A nak.hu portál cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.