Országos hírek

Május 30. - csütörtök

A csütörtöki nap folyamán hazánk időjárását egy sekély ciklon határozta meg. A délután órákban erőteljes gomolyosodás kezdődött meg, amelynek hatására nyugaton, a Bakonyban és a Hatvan − Berettyóújfalu vonaltól északkeletre alakultak ki hevesebb zivatarok, amelyeket többfelé jégeső és felhőszakadás kísért. Egyes zivatarcellákból 10-15 mm eső is lehullott, de a nagyobb problémát inkább a jégesők okozták. Nagyhegyesen, Nyírteleken, Fényeslitkén kiadós mennyiségű, apró szemű jég hullott, amelyek a kiskertekben, mezőgazdasági területeken okoztak károkat.

A részletes radarelemzések alapján biztosan állíthatjuk, hogy a keleti országrészben kialakult zivatarfelhők extrém jégveszélyesek voltak, több mint 10 ezer méter magasságban volt ugyanis a zivatarfelhő teteje. Ilyen magasságú és kiterjedésű zivatarfelhőkből már méretes, dió, kisebb tojás méretű jég is hullhatna. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően azonban a jégszemek mérete csak borsónyi volt, emiatt jóval kisebb kár keletkezett, mint ami a rendszer működése nélkül lehetett volna.

Május 31. - péntek

A Földközi-tenger irányából hazánkat elérő mediterrán ciklon határozta meg az időjárást, mely jelentős mennyiségű csapadékot hozott magával, záporokat, zivatarokat okozva az ország jelentős részén. A ciklon a délután folyamán viharos széllel és felhőszakadással érkezett meg a Dunántúlra, melyet egy, az országhatáron kívülről érkező szupercella is kísért. A szupercella Pécs és Kaposvár környezetében okozott jelentős mennyiségű csapadékot. A péntek estére összeállt, peremfelhővel kísért zivatarrendszer az ország középső tájain, a Szolnok – Cegléd vonalon haladva elérte a fővárost is, ahol viharos széllökések mellett heves zivatarokat okozott. A nagy mennyiségű lehullott csapadék villámárvizeket és közlekedési nehézségeket okozott. A pénteki napon a jégkármérséklő rendszer kezelői nem jelentettek jégészlelést.

Június 1. - szombat

Szombaton továbbra is a pénteken érkezett ciklon hatásai voltak érezhetők hazánkban, mely további csapadék-utánpótlást hozott. A magas nedvességtartalom, és a hőmérsékleti viszonyok kedveztek a szupercellák kialakulásának. A nap folyamán összesen három szupercella alakult ki hazánkban. Az első szupercella Békés vármegyében keletkezett, mely Debrecen városán áthaladva hatalmas károkat okozott, egészen a szatmári területekig. A második, Mecsek és Magyarszék környezetében képződött szupercella hat és fél órán, mintegy 350 kilométeren át haladva a délután folyamán elérte Debrecent és annak környezetét. A városban jelentős károkat okozott a lehulló csapadék, mely dió méretű jéggel és heves szélviharral érkezett. A szombati napon Paks térségében kialakult harmadik szupercella a Kecskemét – Szolnok vonalon haladva egészen a Hortobágy térségéig hozott jelentős csapadékot és a szupercellát kísérő viharos szél okozott jelentős károkat.   

Június 2. - vasárnap

Az elmúlt napokat követően csendesebb, nyugodtabb napos időjárás volt jellemző, felhőátvonulásokkal tarkítva. Csapadék csak elszórtan fordult elő.

Június 3. - hétfő

Hétfőn újabb ciklon érte el hazánkat egy magassági hidegörvény hatásaként, mely jelentős mennyiségű nedvességet hozott. A dél-délnyugat irányból érkező zivatarrendszer lokálisan záporokat és zivatarokat okozva heves, akár 70 km/h-széllökésekkel és jégesővel egybekötött felhőszakadással párosult. A rövid idő alatt lehullott újabb nagy mennyiségű csapadék több helyen az 50 mm-t is elérte, mely villámárvizek kialakulását idézte elő.  A legnagyobb mennyiségű csapadékot 91 mm-t, Fonyódon mértek a műszerek.

Az elmúlt 5 nap csapadékos időjárása komoly károkat okozott mind a mezőgazdaságban, mind az ingóságokban és ingatlanokban. A keletkezett károk jelentősebb részéért a záporos, zivataros időjárás, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és az erős, viharos széllökések okolhatók. Az adott időszakban 70-80 km/órát meghaladó széllökéseket regisztráltak a mérőállomások. A károknak csak kisebb része keletkezett a lehulló jég következtében. A május 30. és június 3. közötti időszakban az Országos Jégkármérséklő Rendszer talajgenerátorai összesen 20438 órán át voltak bekapcsolva, ami a 2024-es védekezési időszak eddigi bekapcsolási időtartamának (68898 óra) 30%-a. Az említett időszakban minden járásban legalább egy alkalommal működésbe kellett hozni a talajgenerátorokat. A szupercellák ellen a rendszer korlátozottan tud védekezni, azonban a jégkármérséklő működése nélkül feltehetően nagyobb jégszemek alakulhattak volna ki, amelyek jelentősebb kárt okoztak volna. 

Nemzetközi kitekintésben az elmúlt 5 nap időjárása az összes környező országban károkat okozott. A katasztrófavédelemnek sok helyen kellet beavatkozni a viharos szél, a nagy mennyiségű csapadék és az akár ököl nagyságú jégesők következtében. A károk mind az ingatlanok, mind a mezőgazdasági területeken jelentős mértékűek voltak. A legnagyobb méretű jégszemeket az alábbi országokban regisztrálták: Ausztriában: 2,5 cm, Horvátországban: 7 cm, Bosznia-Hercegovinában: 5 cm, Romániában: 6 cm, Bulgáriában: 5 cm, Szerbiában: 3 cm, Szlovákiában: 4 cm és Ukrajnában: 6 cm.

1. kép: 2024.06.03. - Horvátország

 

 2. kép: 2024.06.03. - Bosznia-Hercegovina

 

3. kép: 2024.06.01. - Románia

 

 4. kép: 2024.06.02. - Bulgária

 

 5. kép: 2024.06.03. - Szerbia

 

 6. kép: 2024.06.02. - Ukrajna

 

Forrás:

https://eswd.eu
https://www.idokep.hu/hirek/kemeny-odacsapott-debrecennek-az-ujabb-szupercella

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám