Nemzetközi hírek

Az agrár-és élelmiszertermelők támogatása érdekében Janusz Wojciechowski, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa folytatni kívánja korábban megkezdett diplomáciai erőfeszítéseit. Ennek kapcsán 2023. július 2-6. között kerül sor a második magas szintű EU-Japán találkozóra, melyre magyar cégek direkt jelentkezését is várják.

A látogatás elsődleges célja a piacra jutás, valamint az agrár-élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő európai és japán vállalkozások közötti kapcsolatok elősegítése. A Bizottság egy maximum 80 fős delegációval tervezi a kiutazást, olyan kulcsfontosságú ágazatok kiemelt vezetőinek, amelyek jelentős potenciállal rendelkeznek az EU Japánnal folytatott kereskedelme és együttműködése szempontjából.

Ki csatlakozhat a delegációhoz:

  • Előnyben részesítik azokat az EU-tagállamokból származó cégeket, amelyek korábban nem vettek részt ilyen uniós projektekben, és amelyek esetleg újak a japán piacon.
  • Különösen szívesen látják az exportpotenciállal rendelkező kis- és középvállalkozásokat, így kiválasztásnál természetesen figyelembe veszik a jelöltek nemzetközi üzleti tevékenységre való képességét is.
  • A vállalkozások képviselőinek végső kiválasztása a küldöttség termék- és földrajzi egyensúlya alapján történik, cégenként maximum 1 fő utazása engedélyezett.

Milyen ágazatokat, termékeket érint:

  • Keresett termékek kiemelten a hús- (marha-, sertés- és baromfihús) és tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek, feldolgozott mezőgazdasági termékek (pl. olívaolaj, kekszek stb.) és italok (beleértve az alkoholos italokat is).
  • A jelentkezésnél az oltalom alatt álló, eretvédett, illetve bio (ökológiai gazdálkodásból származó) termékjelöléseket is figyelembe veszik.
  • Az üzleti delegációban való részvételre csak az EU promóciós intézkedésekre jogosult termékeket és rendszereket képviselő jelöltek (az 1144/2014/EU rendelet cikkében meghatározottak szerint) választhatók ki.

Felmerült költségek:

  • A delegáció résztvevői maguk, önerőből finanszírozzák a kiutazás, szállás és esetleges felmerült vízum költségeit.

Jelentkezés:

  • Az érdeklődő cégek és szervezetek az üzleti delegációhoz való csatlakozási jelentkezésüket az alábbi, online regisztrációs link segítségével önállóan (angol nyelven) beküldhetik.
  • Jelentkezési határidő: január 31.

Az üzleti delegált jelölteket 2023. február közepéig értesítik a további teendőkről. Ezen felül a Bizottság a sikeres felkészülés érdekében a kiválasztott pályázókkal megosztja a japán piacra lépésről szóló külön kézikönyvet.

NAK/ Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ