Nemzetközi hírek

A lengyelországi Warmia és Mazury Mezőgazdasági Tanácsadó Központ (W-M ODR) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évek óta jó szakmai kapcsolatot ápol, amelynek része a nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül történő tudásátadás, tudásmegosztás az agrárium minden területén.  

A W-M ODR szervezésben, 2022. szeptember 3-4-én rendeztek nemzetközi konferenciát „Minőség iránti éhség” címmel. A konferenciára a NAK külügyi részlegének koordinációja mellett Dr. Komlósi István (Debreceni Egyetem) ill. az intézménnyel régebb óta kapcsolatban álló Kádár Anna (ITineris Kft.) vettek részt. A konferencia lótenyésztési, hús-, és tejelő szarvasmarha, juh szekciójában lengyel, észt és magyar előadók tartottak előadást, népszerűsítendő az állattenyésztési szektort.

Míg Dr. Komlósi István (Debreceni Egyetem) a juh szekcióban a hazai juhtenyésztés céljáról, minőségi követelményeiről, a juhtenyésztési kutatásokról tartott előadást, addig Kádár Anna egy magyar szoftver és a hozzá kapcsolódó szarvasmarha követő eszköz fejlesztésének okán vett részt a konferencián. A Központ szervezésében több alkalommal is lehetőségük volt a Mazuri tavak környékén található kisebb-, közepes- és nagyméretű szarvasmarha tenyésztő gazdaságokba ellátogatni közös fejlesztési céllal, és hogy közösen gondolkodjanak a hasonló problémák megoldásán az Olsztyn Warmia és Mazuri Egyetem Állat-biológiai mérnöki karának munkatársaival.

A W-M ODR Mezőgazdasági Tanácsadó Központ szakemberei 2021. év telén látogatást tettek Magyarországon, ahol szakmai egyeztetés keretében az egyik legnagyobb magyar húshasznú szarvasmarha telepet mutatták be a vendégek részére, a közös fejlesztési irányok meghatározása céljából.

A magyar fejlesztésű, felhő alapú telepirányítási szoftver húshasznú szarvasmarha tenyésztés támogatásához készült, és megoldást nyújt a marha állomány nyilvántartására és az egyedek fejlődésének követésére.  A húshasznú szarvasmarha tenyésztési szoftver használatával azonnali reakció adható a napi eseményekre, kiértékeléseivel pedig ellenőrizhetők a hosszú távú tervek és gazdaságosabbá, rugalmasabbá tehető a működés.

Egyedleltár, kimutatások, elemzések (forrás: ITineris)

A rendszer alapjául szolgáló átfogó adatbázis lehetővé teszi a húsmarha-állomány nyilvántartását, fejlődési és egészségügyi követését, valamint a beteg állatok azonosítását és elkülönítését. Az elvégzett munkákra, az eszközökre és az állatokra vonatkozó adatok egyszerű és gyors megjelenítése táblázatban és térképen, tetszőleges időtartamra, akár egy egész szezonra vetítve. A szoftverrendszer a tenyésztők minden dokumentációját lefedi és elvégzi a kötelező adatszolgáltatást a hatóságok és a tenyésztőegyesületek irányába.

A mérlegelés mellett a mesterséges termékenyítés és a vemhesség dokumentációja is elvégezhető egy platformfüggetlen külső eszköz (pl. mobiltelefon) segítségével, így közvetlenül az adatbázisba rögzíthetők az elemzésekhez szükséges eredmények.

Ellés és betegség esetén is időben reagálhat (forrás: ITineris)

Az automatikus jelzések hozzájárulnak az állomány sikeres megóvásához; az értesítések segítségével időben lekövethetők a kedvezőtlen változások és a vis major helyzetek.

Aktív, jelenleg folyamatban lévő fejlesztéseink a GPS alapú egyedi nyomkövető eszköz és az Online legeltetési térkép, melyek a Gazdálkodási Naplóhoz nyújthatnak adatokat.

Kádár Anna (ITineris) és Jakab Ágnes (NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám