Nemzetközi hírek

2021. június 17-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fogadta Üzbegisztán Ausztriai Nagykövetségétől a régióért felelős Abat Fayzullaev nagykövet urat valamint Valijon Khoshimov urat a Türk Tanácstól, a megbeszélésen a NAK-ot Éder Tamás Élelmiszeriparért felelős országos alelnök képviselte, valamint részt vett Seres Gábor Bábolna Tetra Kft marketing menedzsere is.

A nagykövet tájékoztatása alapján komoly kormányzati szándék van üzbég részről a baromfi ágazat fejlesztésére, termelési kapacitásának növelésére. A tudástranszfer mellett befektetésösztönzéssel szeretnék a külföldi vállalkozásokat bevonni az ágazat fejlesztésébe. Ennek érdekében a külföldi befektetéseknek jó gazdasági, szabályozási környezetet biztosítanak, lebontják a gazdasági korlátokat, jelentős adókedvezményeket nyújtanak. Az ágazatot piaci és ártámogatással is segítik, annak érdekében, hogy a hazai hústermelés (nem csak baromfi) és a tojástermelés növekedését segítsék. Ehhez a teljes termelési vonal takarmánytermeléstől, a vágás, feldolgozásig megvan és fejlesztendő. Mivel a föld az állam tulajdonában van, a beruházáshoz kedvezményesen bérletbe adják a földet a befektetőknek, így a baromfi előállításhoz szükséges takarmányalap is megtermelhető (erre az agroökológiai adottságok megvannak). A bérelhető földterületnek nincsen felső korlátja, azt leginkább a projekt, befektetés jellemzői határozzák meg.

A hazai ellátás növelése mellett alapvető cél és elvárás a befektetések kapcsán az export-árúalap növelése is. Export területén Üzbegisztán két fő kereskedelmi partnere 1. Kína és 2. Oroszország, de a többi környező középázsiai ország is célpiac, de a szélesebb térséget tekintve 1,5 milliárd fős fogyasztói piacról van szó, amelyen Üzbegisztán aktívan kíván megjelenni a jövőben. A nagykövet külön kiemelte az Afganisztánnal való jó politikai és kereskedelemi viszonyukat és az országba irányuló exponenciálisan növekvő exportjukat.

A lehetséges vállalkozási kör felmérése mellett, az együttműködés terén történő továbblépés lehetőségeinek feltárására az üzleti és a befektetési lehetőségekről a megbeszélés alapján egy online üzleti fórum megvalósításában egyeztek meg a felek.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei