Rólunk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a szervezet etikai bizottságát, amelynek közbenjárásával megelőzhetőek az akár több évig tartó pereskedések is.


A viták az üzleti élet velejárói; a felek, illetve a fogyasztók elégedettségére a felmerülő nézetkülönbségek elsimítása pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) etikai bizottságainak a feladata. A gazdálkodók, vállalkozások, sikeres működésének alapja a kölcsönös együttműködés, az érdekek és az értékek egyensúlyának szem előtt tartásával. Miként a társadalom, a gazdaság sem működhet megfelelő etikai normák hiányában, hiszen a jog nem tud minden etikai kérdést saját szabályrendszerébe illeszteni.

Mindezeknek megfelelően a NAK egyik legfontosabb célkitűzése, hogy aktívan közreműködik a rendezett piaci viszonyok kialakításában, fenntartásában, és tevékenységével segíti a tisztességes piaci szereplőket. Az agrárgazdaság területén működő, különböző gazdasági súllyal rendelkező vállalkozások közötti érdekérvényesítési egyensúly kialakítása, fenntartása szintén a kamara egyik fontos célkitűzése. A fenti célok elérése érdekében hozta létre a kamara a megyei és az országos etikai bizottságok rendszerét. A bizottságok feladata, hogy a kamara tagjai között – az üzleti etikai szabályzatban megfogalmazott – etikai normákkal ellentétes magatartások felmerülése esetén közvetítsen, megpróbálja összhangba hozni a piaci szereplők álláspontjait.

A köztestület tagjainak több lehetősége is van az etikai bizottságokat bevonni vitáik rendezésébe. A legfontosabb eljárás az üzleti etikai szabályzatban foglaltak megsértése miatti etikai eljárás. A jószolgálati eljárással a vitával érintett kamarai tagok közt fennálló vitás kérdések egyezség útján történő rendezését lehet elérni.

A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy vitás kérdéseik rendezésében keressék a köztestület szakmailag felkészült országos etikai bizottságát az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy közvetlenül a NAK megyei szervezeteit és igazgatóságait, amelyek közbenjárásával megelőzhetőek az akár több évig tartó pereskedések is.

pdf
A NAK etikai és fegyelmi eljárási szabályzata (696 KB)

pdf A NAK üzleti etikai szabályzata (950 KB)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ