A 15 hektárnál nagyobb területű erdőtelepítések esetében az egységes területalapú támogatás (SAPS) + zöldítés igénylésekor a zöldítési elem jogosultsági feltétele, hogy a létesített telepítés területét az egységes kérelemben EFA elemként jelöljék.

Az Egységes Kérelemben a SAPS igénylése a zöldítési támogatás igénylésének is minősül. Az erdőtelepítések területére a külön jogszabályokban rögzített jogosultsági feltételek fennállása esetén mindkét támogatási összetevő igényelhető.

A zöldítési támogatás egyik fontos feltétele az ökológiai jelentőségű területek (közismert néven EFA területek) megfelelő arányú jelölése, ami az erdőtelepítések területalapú támogatásának igénylése esetén el szokott maradni. Ennek általában nincs következménye, de 15 hektárnál nagyobb támogatási terület esetén a zöldítési támogatás elutasításával járhat.

 

A vonatkozó szabályozás, azaz a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 13. § (1) szerint szerencsére a támogatással (EMVA MgTe, VP Erdősítés) létesített erdőtelepítés területe, ha az egységes területalapú támogatás vonatkozásában az 2008. évben támogatható területnek minősült, jelölhető EFA elemként.

 

Javasoljuk a kifizetési kérelmeket a fentiek figyelembevételével összeállítani. A 2021. évben erre már csak adatváltozás keretében van lehetőség.  

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei