Növénytermesztés

Megemelt összegű támogatás jár a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői védekezéshez, emellett 2017-től a szőlőtermelők a gépibérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédő szer után is igényelhetnek támogatást.

 


2017-től az agrártárca a korábbi 50% helyett 75%-os támogatási intenzitással, ezzel együtt a hektáronként nyújtható 8000 Ft helyett 12000 Ft-tal ösztönzi a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői védekezést a növényvédő szerek megvásárlásához nyújtott támogatással.
Azon szőlőtermelőknek, akik a megelőzést választják, a növényvédő szeres védekezést követően, de legkésőbb augusztus 15-ig kell benyújtaniuk egy második kérelmet is. A növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület után növényegészségügyi felszámoláshoz viszont egy kérelemben lehet támogatást igényelni, amelyet a növényvédő szeres kezelés elvégzését követően szintén augusztus 15-ig lehet benyújtani. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Államkincstár majd egy külön közleményt fog megjelentetni.
A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak minden esetben május 1-től július 31-ig tart, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szert kijuttatni.


A Földművelésügyi Minisztérium kiegészítette a támogatási program jogalapját képező 9/2016. (II. 15.) FM rendeletet a gépibérmunka-szolgáltatásra vonatkozó részekkel is, amelyek értelmében 2017-től támogatható a szőlőtermelő megbízásából és javára a gépibérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédő szer is.
A további részletekről a 9/2016. (II. 15.) FM rendeletből, illetve a Magyar Államkincstár növényegészségügyi megelőzés támogatásával kapcsolatos most megjelent közleményéből tájékozódhatnak a szőlőtermelők, amely ezen a linken érhető el.(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok