REL együttműködés

A NÉBIH tájékoztat az őstermelői termékek értékesítésének legfontosabb szabályairól. Azért mert a hatóság tapasztalatai szerint az őstermelők különösen a két-három éve bevezetett előírásokat nem ismerik, illetve nem tartják be.


Tekintettel arra, hogy a hatóság tapasztalatai szerint az őstermelők nincsenek kellő mértékig tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal és kötelezettségekkel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte az őstermelői értékesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Elsősorban azokat az őstermelőket kívánják tájékoztatni, akik idén először készülnek a terméküket piacon értékesíteni, azonban az információ azok számára is hasznos lehet, akik már régebben jelen vannak a piaci értékesítésben.

Az őstermelői értékesítés szabályait a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet szabályozza (a továbbiakban: őstermelői rendelet).

Az őstermelői rendelet alapján a legfontosabb szabályok:
-  Az értékesítés érvényes igazolvány birtokában lehetséges, amit sértetlenül meg kell őrizni, és felhívásra – az értékesítés helyszínén is – be kell mutatni!
-  Az őstermelői termék értékesítésének helyszínén kötelező jól látható módon feltüntetni az igazolványszámot.
-  Kizárólag a nyilvántartásba bejelentett saját őstermelői tevékenységéből származó termék értékesíthető.
-  Az őstermelői terméken, vagy az értékesítés helyszínén „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot kell a vásárlók tájékoztatására alkalmas módon elhelyezni.
-  Közös őstermelői igazolvány esetén (az igazolvány felmutatásának kötelezettsége miatt), a családtagok csakis egy időben és egy adott helyen tudnak értékesítést végezni.

A NÉBIH felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenőrző hatóságok (a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok járási hivatalai, Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala, valamint a NÉBIH) a szabálytalanul értékesítő őstermelőkkel szemben eljárást indíthatnak, és – a jogsértés súlyától függően – 2 hónaptól akár 2 évig terjedő időtartamra bevonhatják az őstermelői igazolványt.

A hatóság tapasztalatai szerint az őstermelők különösen a két-három éve bevezetett előírásokat nem ismerik, illetve nem tartják be. A súlyos visszaéléseken kívül nagyon gyakori jogszabálysértés, hogy a kötelező tájékoztató táblákat nem helyezik ki, továbbá a kötelezően vezetendő értékesítési betétlapokat nem töltik ki. A 2017-ben ellenőrzött őstermelők több mint 10 %-ánál azonnali helyszíni intézkedés kezdeményezésére volt szükség, amelyek minden esetben az értékesítés felfüggesztését és az igazolvány visszavonását, valamint az őstermelői tevékenységtől való eltiltást vonta maga után.

A hatóság tájékoztat arról, hogy amennyiben az őstermelői tevékenységgel kapcsolatban visszaélést tapasztal, bejelentését megteheti a NÉBIH ZöldSzámán (06-80/263-244), e-mailben Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a NÉBIH Navigátor alkalmazáson keresztül.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése