Mezőgazdasági termelés

A spanyolországi Almeria tartományi növényházas termelők fontolgatják annak a lehetőségét, hogy Almeira kikötője és a franciaországi Sete kikötője között hajózási útvonalat létesítsenek, hogy ezzel is csökkentsék a zöldséget és gyümölcsöt Európába szállító teherautóik környezeti hatásait.


A spanyolországi Zöldség-Gyümölcs Termelő Szervezetek Szövetségének (Aproa) nyilatkozata szerint „a többféle módszert kombináló intermodális szállítás ilyen formája hozzájárulna a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a nagy mennyiségű szállítmányok kezelését is megkönnyítené a téli időszakban”.
A szervezet úgy látja, hogy ez megkönnyítené az alkalmazkodást a nagy európai szupermarket-láncok és a jövőbeli közös agrárpolitika (KAP) környezetvédelmi követelményeihez. „Ez egy hatékony és fenntartható alternatíva lenne társadalmi, környezeti és gazdasági szinten” – jegyezték meg.
Az Aproa 73 céget képvisel Andalúziában és Murciában, melyek éves szintem együttesen – 34 482 hektár növényházban – frisszöldségből és -gyümölcsből 2,92 millió tonnát termelnek,.
(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei