Mezőgazdasági termelés

Olaszországban a gyakori tavaszi esőzések problémát jelentenek a paradicsom kiültetésében, de az ágazati szereplők úgy gondolják, hogy ezekből a csúszásokat még be lehet hozni a nyár előtt.


Mint korábban írtuk, a spanyolországi paradicsomtermesztés a tervek szerint halad, bár az ármegállapodások akadoznak. Viszont Olaszországban heves esőzések, havazás és hőmérséklet-esés volt május elején. Ha az április végi hóra a termelői szervezetek a vízkészletet segítő áldásként tekintettek, az ezt követő eső inkább már megzavarta a munkákat. Olaszország északi részén a kiültetési munkák jó ütemben indultak el április 1-jén, de a helyzet nagyon gyorsan megváltozott.
– Néhány terület könnyen megközelíthető, míg mások nem annyira és figyelembe véve, hogy további hőmérséklet-csökkenést várunk, a kiültetés ennél is jobban lelassulhat – nyilatkozta az IEG Vu-nak az észak-olasz feldolgozóipar képviseletében az OI Pomodoro paradicsomszervezet. – Még nincsenek nagyobb gondok. A csúszásokból még fel lehet zárkózni. A hőmérséklet még mindig alacsony, néhány növény majd később virágzik, de jelenleg nincs aggodalomra okot adó jelenség.

A déli feldolgozók is azt mondták az IEG Vu-nak, hogy az időjárás miatt volt néhány rendkívüli esemény. Olaszország 4,9 millió tonna paradicsom feldolgozására számít 2019-ben. Ez több mint a tavalyi 4,65 millió tonna, amit a „kétségbeesés szezonjaként” jellemeztek az érintettek.
– Nagyon sok zöld, sárga és sérült paradicsomunk volt: nem volt egy könnyű szezon – nyilatkozta 2018-ról egy termelő.

Spanyolországban, Extremadura és Andalúzia tartományokban május elején a 2019-es szezont nagyon száraznak jósolták, ami nem jelent kifejezetten jót a paradicsomtermelésnek. Extremudara tartományban 23 000 hektárnyi területen ültetettek paradicsomot, aminek 2,068 millió tonna friss paradicsomot kellene hoznia az iparág által kötött szerződéses adatok szerint. A betakarítás várhatóan július harmadik hetében kezdődik.

Hoy Domingo Fernandez, az Extremadurai Agrárszervezetek Szövetségének elnöke (Acopaex) úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a kínai és olasz termés mennyisége csökkeni fog Spanyolország javára. Az IEG Vu spanyolországi információi szerint megnövekedett a paradicsom-sűrítmény iránti kereslet azokból az országokból, ahol eddig hagyományosan kínai szállítótól vásároltak. Ezek az információk azonban ellentétesek a WPTC előzetes előrejelzésével, mely az előállítás növekedéséről szól (Olaszországban 5%-kal, Kínában 18%-kal).


(NAK/Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás: IEG Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei