Mezőgazdasági termelés

Az őstermelők igen népes tábora alig keres valamit, éves jövedelmük nem éri el a bevallásköteles 600 ezer forintos határt. A 2017-es évről mindössze 144,3 ezer szja-bevallást kapott a NAV, miközben a NAK szerint közel 257 ezer érvényes őstermelői igazolvány volt - írta az Agro Napló.


Idén először készített a mezőgazdasági őstermelők számára is személyi jövedelemadó bevallástervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV kimutatása szerint 168 938 adóbevallási tervezet készült az adóhatóság nyilvántartásaiban szereplő adatokból (a kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, illetve más kifizetői kontroll adatszolgáltatások adatainak felhasználásával), külön nyilatkozat nélkül. 2018. március 5-én az erre a célra létrehozott elektronikus felületen elérhetővé tették a tervezeteket.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók pedig kérhették a tervezet papíralapú postázását is. A NAV szerint egyébként az adózói visszajelzésekben pozitívan értékelték, hogy az e-SZJA rendszer által nyújtott előnyök 2018-ban már az őstermelői adózó kört is érintették, hiszen, a bevallási tervezet adatai alapján, annak (pl. őstermelői tevékenységből származó adóköteles bevétellel történő) kiegészítésével az e-SZJA felületen, az online kitöltő programmal egyszerűen beküldhették bevallásukat.

Az őstermelőknek egyébként önállóan, adóhatósági közreműködés nélkül kell benyújtaniuk a bevallásaikat, az így elérhetővé tett tervezetek változatlanul hagyása egyben a bevallás elmulasztását is jelentette. (A NAV tájékoztatása szerint egyébként az adózók - a korábbi évekhez hasonlóan - az ÁNYK programmal is elkészíthették, vagy papíralapú nyomtatványon kitölthették és beküldhették 17SZJA jelű bevallásukat). Mivel azonban az őstermelői adózás lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági tevékenységgel az évi 600 ezer forintot el nem érő bevétel esetén - illetve ha egyéb bevallásköteles jövedelmük sem volt - nem szükséges bevallást benyújtani, ezért vélhetően sokan akadtak, akik emiatt nem változtattak a részükre készült tervezeteken.

A NAV adatai szerint ugyanis összesen 144 302 őstermelő teljesítette 2017-es személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségét. Ez a szám még változhat, mivel azon őstermelőkkel, akiknek bevallása határidőben (2018. május 22.) nem érkezett meg, de az adóhatósági nyilvántartásokban szereplő adatok alapján fennállhatott bevallási kötelezettségük, az adóhatóság felvette a kapcsolatot és minden segítséget megad a bevallások benyújtásához.

A KSH szerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek között nyilvántartott őstermelők száma 2017 végére - 4,6 százalékos csökkenés után - 256 758 volt. Mivel Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017 elején cserélte le biztonságos kártyaalapúra az őstermelői igazolványokat, így ez a szám nagyjából fedi a kiadott új kártyák számát, ami Győrffy Balázs kamarai elnök egy korábbi nyilatkozata szerint a közös őstermelői igazolványok miatt összesen mintegy 321 ezer őstermelőt reprezentált.


(forrás: Agro Napló)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése