Mezőgazdasági termelés

A Stockholmi International Water Institute (SIWI) által idén is megszervezésre került a Víz Világhete című rendezvénysorozat, amelynek 1991 óta minden évben Stockholm városa ad otthont, és amin számos szervezet vesz részt, felhívva a figyelmet vizeink védelmére.


A rendezvénysorozaton számos előadás hangzott el, amelyek közül a legérdekesebb, legmegrázóbbakat foglaljuk össze az alábbiakban.

Idén a folyókban rejlő lehetőségek kapták a legnagyobb hangsúlyt, melyről többek közt a WWF (World Wide Fund for Nature, Természetvédelmi Világalap) képviselője is tartott előadást „A folyók értékelése” címmel. Az előadás bemutatta, hogy a folyók hogyan járulnak hozzá a természeti katasztrófák mérsékléséhez, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyók értékei elveszhetnek, ha nem vigyázunk rájuk. Komoly kockázattal járhat az is, ha a folyókra kizárólag csak víz- és energiaforrásként tekintünk, főleg mivel emellett számos más területen is fontos szerepet játszanak. Ilyen például az édesvízi horgászat és halászat, a természetes árvízvédelem, illetve a hordalékszállítás.  Ezen ökoszisztéma-szolgáltatásoknak köszönhetően sok embernek származik belőle profitja, így, ha ezek megszűnnének, hatalmas krízisek alakulnának ki. A folyók emellett több milliárd ember ivóvízkészletét is biztosítják, illetve az élelmiszer termesztésben és a halászok megérhetésének biztosításában is fontos szerepet töltenek be.

A WWF Magyarország a Víz Világhét alkalmából kiadott jelentésében az Élő Folyók Programjának vezetője, Gruber Tamás, kihangsúlyozta, hogy Magyarországon a folyószabályozást megelőzően a folyók természetes árterei az ország 23 %-át tették ki, ehhez képest a szabályozás következtében 90%-kal csökkentek ezek a területek, egyidejűleg a természeti kincsekkel és adottságokkal. Kiemelte, hogy az új technológiákkal – mint a mesterséges intelligencia, illetve a távérzékelés - jelentősen javulhat a folyók és vízgyűjtőterületek vizsgálata, monitoringja. Továbbá a vízgazdálkodási intézményrendszer és irányítás fejlesztését is javasolja a kormányok, vállalatok és pénzügyi intézmények kiemelt szerepével.

Az eseményen az ESA (European Space Agency, Európai Űrügynökség) képviselői is részt vettek, akik jelenleg a vízterületek műholdas hatékony és pontos feltérképezhetőségén dolgoznak, illetve a sürgős intézkedések bevezetését támogatják. A szervezet képviseletében előadást tartó Dr. Benjamin Koetz látványos képi dokumentációval, Európa egyes mezőgazdasági területein szemléltette a hőség és az esőhiány együttes hatását 1 év időtávlatában. Az izraeli vízügyi hatóság jelentése alapján az elmúlt 5 évnyi aszály olyan szintű kárt okozott a Kinnereti tóban, hogy a károk visszafordítására egy átlagos téli csapadéknál több csapadék sem lenne elegendő.
Hazánk helyzete vízkészlet tekintetében jó, azonban a fent említettekből okulva arra következtethetünk, hogy ha nem vigyázunk eléggé, könnyen visszájára fordulhat a dolog.
Itt Áder János, köztársasági elnök jelentette be, hogy Magyarország egy közel 200 millió eurós kerettel tervezett vízügyi (technológiai) fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását tervezi, amely az infrastrukturális befektetések hatékonyságát növelheti, és amelyekkel a kivitelezési időt rövidíthetőek és a megtérülés esélyei is javíthatóak lesznek.

Több új fejlesztési javaslatról is beszámolt, ilyen például a vízőr kialakítása, amely megoldást kínálhat a talaj vízháztartásának javulására, az aszálykár és a veszteségek mérséklésére, mindemellett pozitív hatással lehet a terméshozam növekedésre, a környezetszennyezés mérséklésére, illetve a vízmegtakarításra. Betekintést adott a magyar-holland projektbe, ahol egy olyan speciális biológiai szennyvíztisztító létesült, mely kisebb területet, illetve beruházási és működtetési költséget igényel, mint a hagyományosak.

A Világhéten már 1997 óta minden évben átadásra kerül a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj, ami a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. A versenyre világszerte több ezer 15-20 év közötti középiskolás növendék jelentkezik, egyedül vagy maximum két fős csapatokban. Idén Szingapúrnak sikerült megnyernie e díjat, azonban hazánk képviselője is bemutathatta projektjét a nagyközönségnek.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei