Mezőgazdasági termelés

Idén is az egységes kérelmek kétharmadának benyújtásában működtek közre a kamarai falugazdászok és szaktanácsadók.A 2018. május 31-ig beadott 173 ezer kérelemből mintegy 120 ezer kérelem a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.


A múlt évhez képest egy héttel korábban, idén már április 3-án megnyílt az egységes kérelmek beadására szolgáló felület, és időben megjelent mind a kapcsolódó rendelet, mind a Magyar Államkincstár közleménye. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a kérelmek benyújtására. Az elmúlt évekhez hasonlóan a NAK és a MÁK közötti együttműködés is segítette a falugazdászok és a szaktanácsadók munkáját, és ezáltal a gazdálkodók sikeres kérelembenyújtását.

2018. május 31-ig országosan közel 173 ezer gazdálkodó nyújtott be támogatási, illetve kifizetési kérelmet. Tavaly ez a szám 3 ezerrel magasabb volt, ami elsődlegesen a birtokkoncentrációval magyarázható. A 173 ezer kérelemből megközelítőleg 120 ezret a NAK falugazdászai és szaktanácsadói közreműködésével adtak be a gazdálkodók, így az elmúlt évekhez hasonlóan a kérelmek kétharmadának benyújtásában működtek közre a NAK szakemberei. Területre vetítve a kamarai falugazdászok és szaktanácsadók 1,9 millió hektárra segítették beadni az egységes kérelmeket, ez több mint 70 ezer hektárral meghaladja a tavalyi területet.

A NAK tapasztalatai szerint a tavalyi évhez viszonyítva nőtt a támogatásra bejelentett állatállomány, különösen az anyatehén, a hízott bika és a tejhasznú tehén egyedszám mutat jelentős növekedést.


(nak.hu)
 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok