Mezőgazdasági termelés

Megjelent a kincstár közleménye a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatások igénybevételéhez szükséges egyéni tervekről, amely a 2017/2018-as borpiaci évre vonatkozik.


A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához a 2017/2018 - 2019/2020 borpiaci években igényelhető támogatásról szóló 1/2018. (II. 1.) FM rendelet értelmében a borszőlőültetvények használói érvényes újratelepítési engedély, vagy átváltott telepítési engedély birtokában egyéni terv benyújtására, majd a Magyar Államkincstár által jóváhagyott egyéni tervben foglaltak szerint, a jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően megvalósított szerkezetátalakítási tevékenység alapján vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak.

A támogatható szerkezetátalakítási tevékenységek köre: fajtaváltás, áttelepítés, termesztéstechnológiai módszerek javítása a magasabb minőségű termést adó ültetvények esetén (új támrendszer kiépítése).

A támogatás intenzitása a helyszíni szemle alapján igazolt költségtételek esetében: földrajzi árujelző (OEM vagy OFJ) szerkezetátalakítási tervnek való megfelelés esetén a költségátalányok 50%-a, egyéb esetben a költségátalány 40%-a.

Egyéni terv benyújtása a 2017/2018-as borpiaci évben 2018. február 15. és 2018. február 28. között kizárólag postai úton a MÁK Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya részére kell benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő. A benyújtás helye: Magyar Államkincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya 1476 Budapest Pf. 407.

Az egyéni terv elbírálásának időpontja a 2017/2018-as borpiaci évben 2018. május 18. Az egyéni tervet – annak mellékleteivel együtt – a közlemény 1-2. számú mellékletei szerinti (a B4042 jelű Főlap és a B4043 jelű Betétlap) nyomtatványokon kell benyújtani. Egy benyújtási időszakban egy kérelmező kizárólag egy egyéni tervet nyújthat be, azonban egy egyéni tervhez több betétlap is csatolható. Egyéniterv-kérelmet csak a legalább 0,2 hektár nagyságú összefüggő területen megvalósított tevékenységekre lehet benyújtani!

Egy betétlap olyan összefüggő területre vonatkozhat, amely tekintetében megegyezik a tevékenység, a művelet (ültetés, teljes körű támrendszer létesítése), a művelet végrehajtásának borpiaci éve, a terület lejtése, a felhasználandó szaporítóanyag kategóriája, a szőlőiskola típusa, a szaporítóanyag típusa, az ültetvény jellege, valamint az összefüggő terület kataszteri pontszáma.

Az egyéni tervhez az alábbiakat kell mellékelni:
-    amennyiben a tevékenység nem saját tulajdonú vagy más személy rendelkezési jogával terhelt ingatlanon valósul meg, az azt igazoló a Közlemény 3. számú melléklete szerinti teljes bizonyító erejű, eredeti magánokiratot, amely alapján a kérelmező jogosult a tevékenységet megvalósítani, és az ingatlant a művelésben tartási kötelezettsége lejártáig használni;
-    az újratelepítési engedély, vagy az átváltott telepítési engedély másolatát;
-    a hegybíró igazolását a tevékenységgel érintett terület termőhelyi kataszteri osztályáról és pontértékéről, amennyiben az újratelepítési engedély, vagy az átváltott telepítési engedély ezeket az információkat nem tartalmazza
-    Amennyiben plusz pontszámot szeretne a kérelmező érvényesíteni az egyéni tervhez csatolni szükséges:
       o    a bor előállítására vonatkozó működési engedély másolatát, amennyiben a kérelmező vagy tulajdonában lévő vállalkozása, illetve kapcsolt vállalkozása rendelkezik bor előállítására vonatkozó működési engedéllyel. Kapcsolt vállalkozás esetén csatolni kell az arra vonatkozó irat másolatát is, amely igazolja, hogy az adott vállalkozás a kérelmező kapcsolt vállalkozása.
       o    az iskolai végzettséget hitelt érdemlően igazoló irat(ok) másolatát, amennyiben a kérelmező vagy nem természetes személy esetén a kérelmező valamely tulajdonosa vagy alkalmazottja rendelkezik megfelelő iskolai végzettséggel (a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 12. számú mellékletének I. részében meghatározott iskolai végzettségek valamelyikével).

A kifizetési kérelmek benyújtásának rendjéről, illetve a benyújtandó nyomtatványokról a Kincstár önálló közleményt jelentet meg.  A kifizetési kérelem kizárólag a kincstár által jóváhagyott egyéni tervvel összhangban megvalósított tevékenységre vonatkozóan, annak befejezését követően, de legkésőbb a jóváhagyott egyéni tervben megjelölt tevékenység végrehajtásának borpiaci évét követő borpiaci év április 1-je és június 15-e közötti időszakában nyújtható be!

További információ és letölthető dokumentumok ezen a linken találhatók.


(NAK/Dr. Sidlovits Diána)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám