Mezőgazdasági termelés

Az elmúlt heti hideghullám után, a héten érkezett még erősebb fagyok komoly károkat okoztak főleg a korai virágzású gyümölcsösökben. Ez mellett komoly csapadékhiány tapasztalható, a talaj felső rétege kiszáradt – írta agrometeorológiai elemzésében az OMSZ.


A március a mezőgazdaság szempontjából nem hozott ideális időjárást. A hónap elején még enyhe és csapadékos volt az idő, főleg a délkeleti országrészben esett sok eső, arrafelé belvíz is kialakult. A hónap első dekádjának végére átalakult a kontinens fölötti légáramlás rendszere, anticiklonok határozták meg hazánk időjárását. Ezek a légköri képződmények mind a mai napig sokszor sodornak térségünkben kifejezetten hideg, száraz légtömegeket észak, északkelet felől. A kezdeti enyhe idő miatt hamar megindult a vegetáció, a korai gyümölcsök virágozni kezdtek, majd jöttek a komoly éjszakai fagyok. 8-a óta alig esett az országban, a havi csapadékösszeg csak az első napoknak köszönhetően nem alacsonyabb sokkal a sokéves átlagnál, de főleg nyugaton így is nagy a hiány.

A múlt csütörtök óta eltelt időszakban ismét jócskán kilengett az időjárás, elsősorban hőmérsékletileg. Sok volt a napsütés, e mellett a hétvégén a gomolyfelhőkből elszórtan alakult ki záporeső. Az ország döntő részén említést érdemlő mennyiségű csapadék ebben az időszakban sem hullott. Így a talaj nedvességtartalma országszerte tovább csökkent, főleg a fölső réteg van kiszáradva. 20 cm alatt azonban továbbra is jó a talajok vízellátottsága - egyelőre. Az előző hét második fele emelkedő hőmérsékleteket hozott, megszűntek a hét elejére jellemző éjszakai fagyok, napközben pedig 15- 20 fokig melegedett a levegő. A télnek azonban volt és van még fullánkja, ugyanis hétfőn északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat megerősödő, többfelé viharossá fokozódó északi széllel, és többfelé, de csak jelentéktelen mennyiségű esővel, havazással. Már kedd reggelre újabb komoly fagyok alakultak ki, melyek szerdán és csütörtökön a nyugalomba jutott levegőben, a derült éjszakákon és a száraz talajfelszín miatt megismétlődtek, sőt sokfelé fokozódtak. Az ország jelentős részén alakult ki -5 és -10 fok közötti fagy, egész télen alig volt ehhez hasonló hideg. Megdőlt a minimum-hőmérséklet napi rekordja is. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét végén 10 fok köré emelkedett, jelenleg 5 fok közelében alakul.

Az előttünk álló napokban csak nagyon lassan melegszik az idő. Péntektől még ebben is lesz egy kis megtorpanás, de a jövő hét közepére délután már elérjük a 20 fokos hőmérsékletet. Gyengülnek az éjszakai fagyok, de teljesen majd csak a jövő héten tűnnek el, reméljük immár végleg ezen a tavaszon. Jobbára napos, száraz időre van kilátás, említést érdemlő csapadék a következő bő egy hét során, azaz április 10-ig egyáltalán nem várható, így a talaj tovább fog száradni. A mezőgazdasági munkákkal jól lehet majd haladni, de a növények számára és a kukorica vetésének talaj előkészítéséhez nagy szükség lenne az országos esőre. Az északi, északkeleti szél péntektől vasárnapig, majd hétfőn már délkeleti irányból napközben sokfelé megélénkül, többfelé megerősödik, mely tovább erősíti a talaj száradását.

Bővebben itt.


(forrás: OMSZ – NAK/Mátyus Kornél)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése