Mezőgazdasági termelés

Itthon az édesburgonyapalánta-nevelés a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. De az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírusra ügyelni kell.


A batáta, más néven édesburgonya (Ipomoea batatas (L.) Lam.) trópusi-szubtrópusi eredetű növény, amely a mérsékelt égövön is sikeresen termeszthető. Rendkívül elterjedt, hagyományos kultúrának számít az USA déli államaiban, továbbá Európa egyes részein. A világon a 6-7. legfontosabb élelmiszert adó növény. Hazai termesztése és fogyasztása egyre szélesebb körben kezd terjedni. A felhasznált szaporítóanyag egy része importként érkezik hazánkban, főként Horvátországból.

Az egész világot érintő COVID 19 vírus miatt kialakult rendkívüli helyzet következtében bevezetett határzár nehezíti a palánták időben történő beérkezését országunkba. Vigaszra adhat okot azonban, hogy hazánkban többen foglalkoznak batátapalánta-neveléssel, így a hazai palántaigény egy része kielégíthető.
Magyarországon egyre bővül az édesburgonya felhasználási köre, mivel a gasztrokultúrába könnyen beilleszthető amellett, hogy jótékony hatású az egészségünkre. Termelői oldalról nagyon fontos, hogy megbízható, vírusmentes palántákat használjunk fel. Sajnos a fiatal hajtásokat kedvelik a levéltetvek, ami utat nyit a vírusátvitelnek. Az egyik legjelentősebb batátavírus, amelyet a levéltetvek nem perzisztens módon terjesztenek, illetve a szövetnedvvel is átvihető, az az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírus (SPFMV). Általában maga a fertőzés tünetmentes, esetenként enyhe kör alakú klorotikusfoltok jelennek, illetve a levélerek mentén alakulhat ki enyhe világoszöld mintázat. A fertőzés bekövetkeztekor az akut tüneteket az új levelek látszólagos kigyógyulása követi. A krónikus tünetek az idősebb leveleken válnak ismét láthatóvá, amik erősen klorotikus, lilás elszíneződésű foltok. Általában a vírus fennmaradását a fertőzött gumók biztosítják. Mivel sok esetben az áruként megtermelt édesburgonya kerül hajtatásra, így a vírus az új nemzedékeket is megfertőzi.

Elmondható az is, hogy a legjelentősebb károkat, vírus komplexek okozzák, ekkor a batáta hatalmas lombozata megbetegszik és a gumóhozam is jelentősen csökken. Ilyen betegség komplex az édesburgonya vírus komplex (több vírus vesz részt a fertőzésben) pl.: SPFMV+SPCSV. Rendkívül fontos, hogy az általunk hajtatásra felhasznált gumók vírusmentesek legyenek, mivel a palánták állapota nagyban függ a felhasznált gumóktól, továbbá a hajtatás során is védenünk kell az esetleges levéltetű fertőzéstől a kiültetésre szánt növényeket. A jó szaporítóanyag felhasználásával jelentősen tudjuk növelni a hozamunkat. Termelőként figyeljünk, hogy megbízható helyről szerezzük be a palántákat, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a batátavírusok terjedését és többlethozamot érhessünk el.

Hazánkban a palántanevelés a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. Eltérő növekedési képességgel rendelkeznek a különféle színváltozatú fajták. A legerélyesebben növekvők a lila színű fajták, a közkedvelt sárgahúsú batáták akár 10 napos késéssel követik őket. Fontos, hogy kellő fejlettségű palántát ültessünk ki, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vegetáció elején a pótlást.


NAK/Balázs Viktor

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése