Környezetgazdálkodás

Az őszi trágyázások előtti talajmintavétel adhat megfelelő alapot a helyes tápanyagpótlás számításához. Ezért hasznos igénybe venni a kamara tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatását.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NAK Nonprofit Kft. már három éve nyújt az egész ország területén egységes feltételekkel tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatást a kamarai tagság részére. Ráadásul ez év márciusától Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyék területén kísérleti jelleggel már az ezt megalapozó laboratóriumi talajvizsgálatot is a falugazdászokon keresztül igényelhetik a termelők.

A nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak és a Vidékfejlesztési Program AKG pályázati felhívásában szántóföldi és ültetvényes tematikus előíráscsoportban részt vevő termelőknek kötelező az érintett területeken ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is kell készíttetni.

Előbbi kötelezésen túl egyre nő azon gazdálkodók száma, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, ezáltal környezet- és költségkímélő módon folytatják gazdálkodásukat. a nitrátérzékeny területen gazdálkodók, valamint az AKG- és ÖKO-támogatást elnyert gazdálkodók a tervek hiánya esetén szankciókra is számíthatnak. A szankciók elkerülése, valamint a tudatos gazdálkodás terjesztésének érdekében működteti a NAK Nonprofit Kft. – névjegyzéki tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadóval – a tápanyaggazdálkodásiterv-készítési szolgáltatást, amely az ország teljes területén azonos minőségben és azonos áron vehető igénybe, az alábbi gazdálkodási tevékenységekhez: szántóföldi növénytermesztés, szántóföldi zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés szőlőtermesztés.

A NAK által készített tápanyag-gazdálkodási tervek teljes mértékben megfelelnek az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek, valamint a VP AKG tápanyag-gazdálkodási tervre vonatkozó előírásoknak is. Fontos most áttekinteni a talajvizsgálat és tápanyag-gazdálkodási terv meglétét, hiszen az őszi trágyázások előtti talajmintavétel adhat megfelelő alapot a helyes tápanyagpótlás számításához, a megfelelő dózisok meghatározásához.


(NAKlap, 2018. július-augusztusi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése