Környezetgazdálkodás


Fontos szabály, hogy 10 hektár (ha) szántóterület felett a zöldítésben két növény termesztése elvárt, és ahol a legnagyobb területet elfoglaló növénykultúra területe nem haladhatja meg a szántóterület 75 %-át (parlagon hagyott terület), a víz alatt álló kultúra (rizs, indián rizs) és az ideiglenes gyep nagyobb arányban is jelen lehet.


Amennyiben a szántóterület eléri a 30 ha-t, már három növényt kell tervezni, ahol a legnagyobb területet elfoglaló növény területe nem haladhatja meg a 75 %-ot és a két legnagyobb növény együttesen a 95 %-ot. 15 ha szántó, illetve EFA kötelezett terület esetén (szántóföldi kultúrával hasznosított terület), beleértve az ideiglenes gyepet és a parlagterületet is – a HMKÁ védett tájképi elem terület, a támogatható területként nyilvántartott szántó területére eső vízvédelmi sáv és táblaszegély, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvény és minden olyan EMVA jogcímen történt erdőtelepítés, amely a 2008 évi MePAR-ban támogatható területként szereplő területen valósult meg –, ökológiai fókuszterületet kell kialakítani a fenti területek 5 %-ára.

Amennyiben a vetésszerkezet nem felel meg az előző feltételeknek a „fővetésű” növényekkel, úgy még lehetőség van a másodvetéssel teljesíteni a diverzifikációt, amit megfelelő fajösszetétellel ökológiai fókuszterületként (EFA) is elszámolható. Fontos megemlíteni, hogy a másodvetés és az ökológiai jelentőségű másodvetés a diverzifikáció szempontjából külön növénykultúraként számolható el, de csak abban az esetben, ha a másodvetés tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig van jelen a területen.

Az egységes kérelemben az összes tervezett másodvetést be kell jelenteni, mert így lesz terménydiverzifikációban elszámolható növénykultúra. Az egységes kérelem benyújtása során bejelentett ökológiai/hagyományos/zöldtrágyázás céljára vetett másodvetés tényleges vetési időpontját adatváltozás keretében kell bejelentetni a Magyar Államkincstár felé a tevékenységet követő legfeljebb 15 napon belül.

Példa:
Abban az esetben, ha 70 ha-os szántó területen az idei évben 66 ha búza és 4 ha kukorica lett elvetve, akkor a 95 %-os szabály teljesül, mert a kukorica 4 ha-on van jelen a minimálisan 3,5 ha helyett. Azonban figyelembe kell venni a 75 %-os szabályt és az EFA 5 % szükségletet is.
A teendő: A 66 ha búzaterületből legalább 14 ha-on ökológiai másodvetést kell kialakítani úgy, hogy a diverzifikációs időintervallumban május 1-szeptember 30 között az ökológiai másodvetés legyen fenn hosszabb ideig. Ezáltal teljesítve van a 75 %-os szabály az 5 %-os EFA megvalósítással.

Nem teljesítés esetén az alábbiak a szankciók:
1.    Támogatás elvonás
Három növénykultúra kötelezettsége esetén a 75%-os szabály megsértésénél az elvárt és a tényleges terület közötti területi különbségre jutó támogatási összeg kerül levonásra (52,5 ha helyett 66 ha, így a többlet, azaz a különbség=13,5 ha)
EFA: az 5%-hoz hiányzó nagyságú terület tízszerese a büntetés (3,5 ha*10=35 ha)
Tehát jelentős már így is a támogatás elvonás.
Ezen túlmenően még közigazgatási szankcióra is kell számítani!

2.    Közigazgatási szankció
A bejelentett (70 ha) és a levonásokkal csökkentett megállapított terület (21,5 ha) közötti különbség képezi a számítás alapját:
-    3% /2 ha alatt  nincs szankció
-    3%-20% / 2 ha felett kétszeres szankció
-    20% felett teljes zöldítési támogatás elvonás
-    50% felett teljes zöldítési támogatás elvonás, és a területkülönbségnek megfelelő zöldítési összeg levonása a SAPS-ból

2018-ban az így kiszámított összes közigazgatási szankciót el kell osztani 4-gyel, és legfeljebb a megállapított támogatható területre (zöldítési területcsökkentés alkalmazása előtt) jutó zöldítési támogatás 25%-ára lehet korlátozni. Jelen esetben láthatjuk, hogy igen jelentős további elvonást jelentene a nem teljesítés, azonban az idei évben még a 25 %-os korlát kedvezőbb opciót biztosít.

Felhívjuk a figyelmet, hogy még érdemes az egységes kérelemben jelölni a másodvetési szándékot, a tényleges vetés és betakarítás időpontját is rögzíteni a megvalósulást követő 15 napon belül. Az ökológiai másodvetést legalább 60 napig a területen kell tartani, s növényvédő szert ez időintervallumban nem lehet használni.


(NAK/Sztahura)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám