Környezetgazdálkodás

A Magyar Államkincstár március folyamán tájékoztató levelet küldött az Országos Lótenyésztési Információs Rendszerben (OLIR) történő adategyeztetés szükségességéről az érintett ügyfeleknek.


A Vidékfejlesztési Programban támogatói okirattal rendelkezők, a kifizetési kérelem benyújtásában érintettek, illetve a „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” pályázat esetében a támogatásra jogosult állatok közül kiesett egyedek pótlására kötelezetteket értesítette a MÁK. Szintén értesítést kaptak az „Ökológiai gazdálkodás fenntartása, ökológiai gazdálkodásra áttérés”, valamint az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című pályázatok résztvevői is, amennyiben kérelmük lótartásra, legeltetésre vonatkozó kötelezettségvállalást is tartalmazott.

A levélben a MÁK arra kérte a tartókat, hogy a NÉBIH illetékes szervezeti egységénél egyeztessék a lovaikról nyilvántartott adatokat, mivel a támogatási jogosultságot az OLIR adatbázis alapján ellenőrzik. Az ügyfél által történő adategyeztetésnek ki kell terjednie a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) szereplő tartói jogviszony adataira is, mivel ennek a kötelezettségvállalás időszakában végig fenn kell állnia. Amennyiben a lótartók tájékoztatást szeretnének kapni az OLIR-ban nyilvántartott lovaikról, erre vonatkozó igényüket kizárólag írásban nyújthatják be. Papíralapon a NÉBIH 1537 Budapest, Pf. 407. postai címen, vagy elektronikus úton a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

A pontos azonosításhoz meg kell adni a nevet és az ügyfél azonosító számot, (ügyfél azonosító szám hiányában a születési helyet és időt is). Cég esetén a név mellett az adószámot is fel kell tüntetni. A nyilvántartás alapján megküldött adatok a lekérdezés napjára érvényesek, az ügyfél által történő későbbi adatközlés, módosítás esetén új lekérdezést szükséges kezdeményezni. A NÉBIH által kiállított adategyeztetőn szereplő adatok tájékoztató jellegűek. A MÁK a támogatási jogosultság ellenőrzéséhez szükséges adatokat a támogatási, illetve a kifizetési kérelmek benyújtását követően közvetlenül a NÉBIH-től kéri meg.

Az adatközlés a lekérdezés napján az ügyfél tartásában és/vagy tulajdonában lévő lovak azonosítóját, fajtáját és a tulajdonosi, vagy tartói jogviszony kezdeti és vége dátumait tartalmazza. A tenyésztő által nyilvántartott, valamint a kimutatáson szereplő adatok eltérése esetén a +36-1/336-9050, vagy a +36-1/316-0663 telefonszámon tudnak segítséget kérni az érintettek.

A NÉBIH ezzel kapcsolatos közleménye itt érhető el.

(NAK)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei