Környezetgazdálkodás

2021. évi 1. felhívás

Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már most beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. Tavaly február 28-án írtam az első felhívást a tavaszi lemosó permetzésről. Ma, február 5-én már azon gondolkodtam, hogy vajon nem késtem el a levelemmel? A mandulát, az őszibarackot és a kinyílni készülő aranyvesszőt (pontosabban aranyfa vagy aranycserje) is ma fényképeztem. Kecskeméti kolléganőm már a piros bimbóhoz közelítő kajszifákra hívta fel a figyelmemet. A jövő héten kezdik a lemosást, az őszibarackosban is.

Erre biztatom én is azokat a kertbarátokat, akiknél a fatörzsek vagy az ágak kéregrepedéseiben telelnek át a nyáron gondot okozó gombák, rovarok, atkák. (A középső fénykép vesszőjének beszáradt mézharmat foltjai erős nyári levéltetű fertőzésre utalnak. Ez valószínűleg a zöld őszibarack-levéltetvek váladéka, melyek most tojás alakban telelnek a fán. Itt érdemes lenne felvenni a permetzőgépet.) Az idén nem gyérítette a tél az áttelelő károsítókat. Megmozdultak a pajzstetvek és a levéltetvek is. Vizsgálják meg a mandula, a kajszi és az őszibarack fák rügyeit, és ha már kinyíltak, eltávolodtak egymástól a rügypikkelyek, akkor kezdhetik a lemosó permetezést.

A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gombára és a baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással az atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra). Vásárlás előtt böngésszék át a termék címkéjét.

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (pl. a szerves foszforsavészterek), melyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül.
A réz egy kicsit visszafogja a növények fejlődését is. Amennyiben még lesznek fagyos éjszakák – az előrejelzések szerint még nincs vége a télnek – akkor ez a hatás akár segíthet is a fagykár mérséklésében.

A gyümölcsmúmiák eltávolítása, a kéregkaparás és a metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz! Javasolják a szakkönyvek. Az idén lehet, hogy megfordul a sorrend. Aki még most korainak tartja a metszést, az a kertész most permetezzen és majd akkor metsszen, amikor már elmúltak a hideg éjszakák és jól látszanak a fagykárt szenvedett növényi részek. Reméljük, hogy 2021-ben megússzuk az északról beáramló és a talajunkból éjszaka kisugárzó fagyot is!


2021. évi 1. felhívás melléklete

- Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot (a rézgálicot, avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, a mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordomet DG, Bordóilé Neo SC, Bordóimix DG, Cuprogard DG, stb.
- Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Rézmax, Copper Field Basic és Prémium, Astra Rézoxiklorid, Meteor, Neoram 37,5 WG, Rézmax micro 63 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Badge SC és WG, Coprantol Duo, Cuprablau Z 35 WP, Cuprosin 35 WG és Progress, stb.
A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.
- A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champ DP, Champion Gold, Champion 2 FL és WG, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Rezerv, Funguran-OH és Progress, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Hydro Extra, Hydrostar, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a „régi” rezek.
- A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.
- A Nordox 75 WG-ben rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is.
Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok. Paraffinolajat tartalmaznak: Vektafid A, Catane, Grounded, stb. Növényi olajat tartalmaz a Biola-Agro, a Meliust is használják és a lakásban is permetezhetünk a Biola-Planttal.

A kén hálózatos ún. poliszulfid formában a leghatékonyabb lemosásra. A Tiosolt lombtrágyaként engedélyezték. A poliszulfid hatóanyag tartalma lett kb. 60%-a a réginek, a növényvédő szernek. Saját számításom szerint télen 10 %-ban, tavasszal, rügypattanáskor 6-8 %, nyáron majd 2-3 %-ban újra használható.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével, rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.
Réz+olaj: Vegesol R, Vektafid R, stb. Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb. Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén, stb. Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb

A Biosol-Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5 %-os dózisban.

(NAK/Zsigó György)

A korai tavaszt szimbolizáló százszorszép

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám