Környezetgazdálkodás

Április 6-tól indul az egységes kérelem beadása a megfelelő intézkedések mellett. Az egységes kérelemben több támogatás kifizetése is igényelhető, így az „agrár-környezetgazdálkodás” is. Az alábbiakban ezen támogatást igénylők számára ismételjük át az egyes előírásokat, melyek figyelembevétele fontos, hogy a támogatás teljes összege biztosított legyen.


A VP AKG 2015-ben igényelt támogatások esetében a pályázati felhívás aktuális szövege szerint elérkezett az utolsó év, mely 2020. december 31-ig tart, s már csaknem mindenki részt vett a kötelező képzésen. A VP AKG 2016-ban igényelt támogatások kötelezettségvállalás 2021. december 31-el jár le.

Mindettől függetlenül a tapasztalatok alapján áttekintjük a problémásabb eseteket.

Területek elkülönítése

Fontos szempont, hogy a gazdálkodó ügyeljen arra, hogy az AKG-ba vitt területe a valóságban sem legyen egybeművelt terület, azaz tájékozódni kell arról, hogy a táblával szomszédos másik gazdálkodó milyen növényt vetett. Amennyiben azok megegyezőek, úgy 50-60 cm-es – természetesebb –, nagyobb sorközű kultúra esetén a sorközt meghaladó mértékű sávval kell az elkülönítést megvalósítani. Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha a gazdálkodónak a kötelezettségvállalással érintett területével szomszédos egyéb, az AKG-ban nem támogatott területén azonos növényt termeszt. Amennyiben egybeművelést állapítanak meg, úgy sajnos az egész táblára adott évben nem jár támogatás, és még a túligénylés-szankció kiszabására is sor kerülhet.

Ha a gazdálkodónak a kötelezettségvállalással érintett területei, vagy más gazdálkodó ilyen területei szomszédosak, úgy a szomszédos KET-eket jól láthatóan el kell különíteni:
-    eltérő kultúra (hasznosítási kód),
-    eltérő növényfejlettségi állapot,
-    szántó esetén 50-60 cm széles sáv,
-    ültevénynél: természetes anyagú jelölő (pl: karó) a közös sarokpontoknál, gyepek – évelő, szálas takarmánynövények – esetében a sarokpontokon/töréspontokon T-ülőfa elhelyezése

Szántó esetében meghatározott, hogy 40 ha-nál nagyobb területek nem támogatottak – vállalás esetén 5 ha is lehet - , ezért KET-en belül a táblákat el kell különíteni az alábbiak szerint: a VP AKG 2015-ös támogatások esetében 56-60 cm széles sávval (vagy a sortávnál láthatóan szélesebb sortávval), míg a VP AKG 2016 támogatások esetében a táblák között legalább 0,25 ha-os tábla legyen (lehet ez a KET szegélyével érintkező zöldugar/méhlegelőszegély is).
Ha a táblaméret meghaladja a kötelező, vagy a vállalt méretet, akkor a táblára jutó támogatási összeg 20%-kal, ismétlés esetén 50 %-kal csökken. Amennyiben a gazdálkodó választotta az 5 ha-os  táblaméretet, úgy attól eltérhet, ha évelő szántóföldi kultúrát, vagy zöldugart termeszt.

Még egy jelölésről ne feledkezzünk el! Az AKG-ba vitt lemért földterület sarokpontjait/töréspontjait jól láthatóan meg kell jelölni a terepen a támogatási időszak teljes időtartama alatt. A sarokpontok megjelölését tájba illeszkedő módon, természetes anyag felhasználásával kell elvégezni.

Amennyiben helyszíni ellenőrzéskor a jelölés nem fellelhető, úgy 1 % szankció jár a KET-re, ha az ellenőrzést ez nem akadályozza. Amennyiben az ellenőrzés nem hajtható végre, úgy 15 napon belül a jelölő tárgy pótolható a KET-re jutó adott évi támogatási összeg 5 %-os csökkentése mellett. Amennyiben a megadott határidőig a pótlás nem következik be, úgy a lemért KET teljes területére adott évben nem jár támogatás. A mérési jegyzőkönyvet is őrizzük meg, mert annak hiánya az érintet KET első évi támogatási összegének 5 %-os csökkentését jelenti ellenőrzés esetén.

Fontos, hogy a VPAKG 2015. évi támogatást igénylőknek az utolsó 5. gazdálkodási évre már csak vis maioros visszavonási kérelmet nyújthatnak be az egységes kérelem benyújtásának végéig, valamint már csak vis maioros kötelezettségátadási-átvételi kérelem adható be.

Folytatjuk további előírások áttekintésével!


NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám