Kölcsönös megfeleltetés

A hazai nitrátrendelet az 59/2008 (IV.29.) FVM rendeletben szereplő Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat szerint a nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak október 31-től már nem lehet trágyát kijuttatni. A tilalmi időszak február 15-ig tart.


Az őszi kalászosok, esetében a fejtrágyázás már február 1-től megengedett. A nitrátrendelet előírásai a VP AKG-ba bevitt területeken is kötelezően betartandók a terület érzékenységétől függetlenül, így ezzel a támogatással érintett gazdálkodóknak is fontos figyelni a határidőre.  Hibázás esetén az adott táblára jutó támogatás az AKG-ban nem jár, míg a többi Kölcsönös megfeleltetéssel érintett támogatás vonatkozásában a cselekmény gyakoriságától, súlyától függően „csak” százalékos csökkentést eredményezhet.

Ezen időszakban a téli legeltetés sem lehetséges kivéve, ha az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya nem haladja meg éves szinten a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget, úgy a téli legeltetés megengedett. (A számításhoz szükséges adatok a nitrátrendelet 1. mellékletében találhatók.)

A rendelet alapját adó a vizek  mezőgazdasági  eredetű nitrátszennyezéssel  szembeni védelméről szóló 91/676/EGK szerint a „trágya”: bármely, a növényzet növekedésének fokozása céljából talajra juttatott nitrogén- vagy nitrogénvegyület tartalmú anyag; beleértve a szervestrágyát, a halgazdasági hulladékokat és a települési szennyvíziszapot is.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei