Kölcsönös megfeleltetés

Október 31-től kezdetét veszi az év azon időszaka, amikor tilos a trágyakijuttatás a nitrátérzékeny területekre. A tilalom február 15-ig tart, mely alól kivételt csak az őszi kalászosok február 1-jétől megengedett fejtrágyázása képez.


Minden esetben tartsák szem előtt a szigorú trágyafelhasználást szabályzó előírásokat, mert azok megszegése súlyos szankciót vonhat maga után.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet határozza meg, hogy szerves trágyával a mezőgazdasági területre évente 170 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget juttathatunk ki. Ebbe bele tartozik a legeltetett állatok által elhullajtott trágya, a szennyvizekkel, szennyvíziszapokkal, valamint szennyvíziszap komposzttal kijuttatott mennyiség is.

Amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, a könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. Továbbá fontos, hogy a tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem. Állattartók esetében érdemes odafigyelni, hogy a téli hónapokban legyen elegendő trágyabefogadó kapacitás. Amennyiben az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya éves szinten nem haladja meg a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiségét, úgy a téli legeltetés megengedett.

Ne feledkezzenek meg az adatszolgáltatási kötelezettségről sem, ugyanis ezt minden nitrátérzékeny területen gazdálkodónak, továbbá az ország teljes területén háztartási igényt meghaladóan állatot tartóknak (*) 2018. január 1-től 2018. március 31-ig meg kell tennie. A NAK javasolja nitrátérzékeny területeik áttekintését „a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről szóló 43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet 1 sz. melléklete”, illetve a naprakész MEPAR weboldal alapján, a szankcionálást eredményező trágyakijuttatás elkerülése érdekében.
 
 
(*vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja)

 

(NAK)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok