Kölcsönös megfeleltetés

Itt a tavasz, ilyenkor szokás elégetni a növényi maradványokat. Viszont a kölcsönös megfeleltetés szabályai szerint tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség.


Mindazon gazdálkodó figyelmébe ajánljuk, aki a kölcsönös megfeleltetés hatálya alá tartozó támogatások valamelyikét igényli, hogy a tarló, nád, növényi maradvány és gyepek égetését kizárólag a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírások vonatkozó részének megtartásával végezheti, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 227. §-ának rendelkezései alapján. A fő szabály, tehát az, hogy a tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség”.

Ennek megfelelően, ha a gazdálkodó rendelkezik az égetni kívánt tábla/táblák vonatkozásában az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által zárlati károsítókkal való fertőzés miatt hozott hatósági határozat, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság által egyedi természetvédelmi okokból hozott hatósági határozat valamelyikével, akkor az engedély birtokában végezheti el a tarló, a lábon álló növényzet, az avar és egyéb növényi hulladék OTSZ szerinti irányított égetését.


Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során égetés nyomait észlelik az ellenőrök és az érintett tábla vonatkozásában és a gazdálkodó nem rendelkezik a fentebb említett hatósági engedélyek valamelyikével, az várhatóan KM-szankcióval jár. Még abban az esetben lehet eltekinteni a HMKÁ-szabálytalanságtól, ha a gazdálkodó a kérdéses időszakban, a területen történő gyújtogatásról szóló rendőrségi feljelentést tud bemutatni.

Minden esetben legyenek körültekintőek, mert az égetés nyomaiból a gondatlanság és a szándékosság megállapítása is fennállhat, ami a szankció mértékét jelentősen befolyásolja. A szankciók megállapításáról, mértékéről a weboldalunkon elérhető KM kézikönyvben olvashatnak bővebb információt.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok