Megjelent az Európai Bizottság 2018/1018/EU végrehajtási rendelete az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő kiterjesztett felhasználásának engedélyezéséről és a 2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.
A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Európai Unió területén. 2016. december 6-án a Lallemand Bio-Ingredients vállalat kérelmet nyújtott be az illetékes dán hatósághoz az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) felhasználásának és felhasználási mennyiségeinek kiterjesztése vonatkozóan. A kérelemben a kérelmező az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) felhasználásának további élelmiszer-kategóriákra, úgymint a házi sütésre szánt, előrecsomagolt friss és szárított sütőélesztőre és az étrend-kiegészítőkre maximális megengedett mennyiségek megadása nélkül történő kiterjesztését kérte. Emellett a kérelmező az élesztőkoncentrátum D2-vitamin-tartalma alsó határának módosítását kérte 1 800 000 IU (450 µg/g) értékről, 800 000 IU (200 µg/g) értékre.
Az dán hatóság elsődleges értékelését követő tagállami véleményezés után a kérelmező által benyújtott kiegészítő magyarázatok mind a tagállamok, mind pedig a Bizottság megelégedésére eloszlatták a felmerült aggályokat. Így kellő megalapozottsággal kijelenthető, hogy az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) felhasználásának és felhasználási mennyiségeinek kiterjesztése megfelel az 2015/2283/EU rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében foglalt kritériumoknak. A rendelet melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket.
A jogszabály a kihirdetést (2018. július 19.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)