Jogszabályi összefoglaló

Megjelent az agrárminiszter 25/2020. (VI. 22.) AM rendelete a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes szabályairól.


Az Európai Bizottság 2020. március 19-én ideiglenes keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság teljes mértékű kihasználását a gazdaságnak a COVID-19 járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából. A hatályos állami támogatási szabályok keretében a tagállamok által használható számos egyéb támogatási intézkedéssel együtt az ideiglenes keret lehetővé teszi a tagállamok számára annak biztosítását, hogy továbbra is elegendő likviditás álljon bármely típusú vállalkozás rendelkezésére, és a COVID-19 járvány alatt és azt követően fennmaradjon a gazdasági tevékenység folytonossága.

Az Európai Bizottság a 2020/C 91 I/01 számú közleményében meghatározta a lehetséges ideiglenes állami támogatási intézkedések formáit:   
•    közvetlen támogatások, visszafizetendő előlegek vagy adókedvezmények formájában nyújtott támogatás,
•    hitelgaranciák formájában nyújtott támogatás,
•    kedvezményes hitelkamatlábak formájában nyújtott támogatások,
•    hitelintézeteken, vagy más pénzügyi intézményeken keresztül garancia, vagy hitel formájában nyújtott támogatás,
•    rövid lejáratú exporthitel-biztosítás.

Az ideiglenes kerettel összefüggésben az agrárminiszter által 2020. június 19-én kihirdetett 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet lehetővé teszi a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételét a következők szerint:

Átmeneti támogatás a következő tevékenységet végző vállalkozások (a továbbiakban: kérelmező) részére adható (a rendelet 2. § (1) bekezdése szerint):
a)    elsődleges mezőgazdasági termelés,
b)    élelmiszer-feldolgozás,
c)    erdőgazdálkodás,
d)    vadgazdálkodás,
e)    halgazdálkodás.

Az átmeneti támogatás (a rendelet 2. § (3) bekezdése szerint)
a)    vissza nem térítendő támogatás,
b)    kamattámogatás vagy
c)    kezességi díjtámogatás formájában nyújtható.

Az agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a 25/2020 (VI.22) AM rendelet 1. mellékletében felsorolt gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (a továbbiakban: TEÁOR’08) alá tartozó tevékenységet végző vállalkozások részére - ideértve a mezőgazdasági termék-feldolgozási tevékenységet végző vállalkozásokat is – nyújtható:
Tevékenység megnevezése/TEÁOR’08 besorolás
- Húsfeldolgozás/1011, 1012, 1013
- Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, tartósítás/1031, 1032, 1039
- Növényi, állati olaj gyártása/1041, 1042
- Tejfeldolgozás/1051, 1052
- Malomipari termék, keményítő gyártása/1061, 1062
- Pékáru, tésztafélék gyártása/1071, 1072, 1073
- Egyéb élelmiszer gyártása/1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1089
- Takarmány gyártása/1091, 1092
- Italgyártás/1101, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107

A támogatás formája és mértéke:
•    az átmeneti támogatás formája egyszeri vissza nem térítendő támogatás,
•    keretösszege 8 milliárd forint,
•    mértéke – a támogatás alapját képező állományba tartozó – foglalkoztatottanként
•    legfeljebb 125 000 forint.

Ha a jogos igények együttesen meghaladják a rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott keretösszeget (8 milliárd Ft), a rendelkezésre álló forrást a benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények között egyenlő arányban kell felosztani. Az átmeneti támogatás alapja a kérelmező támogatott tevékenysége keretében foglalkoztatottak száma, amelyet a rendelet 3.§ (1) bekezdésében rögzítettek szerint kell meghatározni.

A támogatási kérelem 2020. június 29. és július 12. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz. Az átmeneti támogatás az agrárpolitikáért felelős miniszter által kiadott rendeletben meghatározott feltételekkel vehető igénybe. A támogathatóság részletes feltételeit a rendelet, illetve a későbbiekben a Magyar Államkincstár oldalán megjelenő pályázati felhívás tartalmazza. Az átmeneti támogatásra való jogosultságról a Magyar Államkincstár legkésőbb 2020. december 31-éig dönt.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Támogatási törvény) 28. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségnek való megfelelés, és a Támogatási törvény 28. § (3a) bekezdésének megfelelő - a támogatási kérelem benyújtásakor az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartásában ügyfélként való - szereplés.

Az ügyfél-nyilvántartási nyomtatványok a Magyar Államkincstár oldalán találhatók meg.

További részletek a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programról itt, a MÁK ügyfél nyilvántartásba vételéről itt, az Európai Bizottság 2016/C 262/01 számú közleménye alapján az átmeneti támogatásokra vonatkozó összeszámítási szabályokról itt olvashatók.

 

NAK/ Szécsényi Tamás

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám