Jogszabályi összefoglaló

A házhozszállításra való átállás megkönnyítése és az ellátásbiztonság érdekében, a 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet értelmében módosultak az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő-kereskedelem szabályai.

 

Veszélyhelyzet idején, lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet vendéglátó- és napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet egyaránt bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathat. Termékbemutatót és egyéb értékesítéshez kapcsolódó utazásokat illetve rendezvényeket azonban nem szervezhet. Élelmiszer- és drogériai termékek tartoznak a napi fogyasztási cikkek körébe, ezeken kívül egyedül az éttermi ételekre vonatkozik a rugalmas szabályozás.

A napi fogyasztási cikket forgalmazó kereskedőnek és a vendéglátóhelynek lehetősége van arra is, hogy saját kapacitás híján áruját egy üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet folytató szereplő bevonásával juttassa el a fogyasztókhoz. Ez esetben sincs bejelentési, illetve nyilvántartásbavételi kötelezettsége sem a forgalmazónak, sem a közvetítőnek. Érvényes szerződéssel kell, hogy rendelkezzenek.

A rendelet 2020. március 21-én lépett hatályba.


(NAK/Nagy Anikó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Koronavírus

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei