Jogszabályi összefoglaló

Megjelent az Európai Bizottság 2020/24 végrehajtási rendelete az aztékzsályamag (Salvia hispanica) - közismert nevén chiamag - új élelmiszerként történő kiterjesztett felhasználásáról.


A magot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt. Az elmúlt években pedig több kérelem is érkezett az Európai Bizottság felé az aztékzsályamag felhasználási feltételeinek módosítása iránt. Ennek okán - az Európai Bizottság kérésére - az EFSA tanulmányt készített az aztékzsályamag általános táplálkozási expozíciójáról és biztonsági értékeléséről. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy az aztékzsályamag olyan élelmiszerekben való felhasználása, amelyek előállításuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során nem igényelnek 120 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten történő hőkezelést, a felhasználási szintekkel kapcsolatos korlátozások vagy óvintézkedések nélkül is biztonságos. Ennek értelmében az aztékzsályamag (Salvia hispanica) felhasználási követelményeit több élelmiszer-kategória felvételével módosították, valamint törölték a felső határértékek meghatározásának és az azoknak megfelelő maximális napi bevitelre vonatkozó különös címkézési követelményeket.

Az EB 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendeletében megállapított uniós jegyzékében az aztékzsályamag (Salvia hispanica) új élelmiszerre vonatkozó bejegyzés az e rendelet mellékletében meghatározottaknak megfelelően módosul.

A rendelet a kihirdetését (2020. január 14.) követő huszadik napon lép hatályba.


NAK/Polczer Katalin

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Koronavírus

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei