Fiatal gazdálkodó

2017. március 6-án jelent meg a fiatal gazdák induló támogatására vonatkozó pályázat módosított felhívása. Ezúttal nagyon jelentős változások történtek.


A legfontosabb talán mind közül a belépési üzemméret igazolása. A kiírás alapján már korábban is, csak a legalább 6000 legfeljebb 25000 STÉ értékkel rendelkező fiatalok indulhattak a pályázaton. Ezek a feltételek változatlanul maradtak, a meglévő üzemméret igazolása viszont megváltozott.

A növénytermesztést, mint tevékenységet az új felhívás alapján csak az egységes kérelem benyújtásával fogadható el. Amennyiben 2016-ban nem lett beadva egységes kérelem, az a 2017-es évben megtehető és a fiatal gazda pályázaton az idei egységes kérelem benyújtása után lehet majd indulni.
Az állattartás igazolása is megváltozott. A korábbi felhívásban még a napi állatlétszám igazolása elfogadható volt, mellyel a kívánt üzemméret teljesíthető volt. A jelenlegi módosítás értelmében viszont az állatállomány kormányhivatali igazolása ugyan megmaradt, de az állatállomány csak éves átlagos értéke vehető figyelembe. A módosítás értelmében tehát a belépési STÉ érték számítás alapja az induló gazdálkodók éves átlagos állatállománya.


A támogatási kérelmek benyújtására a 2017. március 16. napjától 2019. március 14. napjáig van lehetőség. Ezen időszak alatt érvénybe lépő értékelési határnapokat is rögzíti a felhívás. A felhívásban pontosításokat vezettek fel a pénzügyi tervvel kapcsolatban, illetve kiegészítették még az 5. mellékletben szereplő mezőgazdasági termeléssel összefüggő szakképesítések listája is


A módosított felhívás ezen a linken érhető el.

A NAK STÉ-kalkulátora pedig ezen a linken érhető el.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok