Erdőgazdálkodás

2020. július 1-től erdészeti szakirányítási szolgáltatást csak erdészeti szakirányító vállalkozás nyújthat, az erdész szakemberek magánszemélyként már nem. Ez a jelentős változás gondolkodás és döntések elé állítja mind az erdész szakembereket, mind pedig az őket megbízás keretében alkalmazó erdőgazdálkodókat.

 

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az erdészeti szakirányítási tevékenység 2020. július 1-én hatályba lépett új szabályozásáról. Ennek egyik fontos eleme, hogy ha az erdőgazdálkodó – jogi személy esetén annak a törvényes képviselője, vagy személyesen közreműködő tagja – maga nem jogosult az erdészeti szakirányítási tevékenység gyakorlására (jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolással és érvényes státusszal nem szerepel az erdészeti szakirányítói névjegyzékben), akkor az erdészeti szakirányítási feladatok ellátására

- munkaviszony keretében ilyen személyt kell alkalmaznia*, vagy
- ilyen személlyel rendelkező* erdészeti szakirányító vállalkozást kell megbíznia.

*Az „alkalmazás” és a „rendelkezés” fogalmát az erdészeti szakirányítás szabályozása ezekre az esetekre pontosan körülhatárolja (lásd a hivatkozott cikket).

Korábban az erdőgazdálkodóknak lehetőségük volt az erdészeti szakirányítási tevékenység gyakorlására jogosult erdész szakembert közvetlenül, akár magánszemélyként is megbízni. Ezzel a lehetőséggel a kis erdőgazdálkodói üzemméretek miatt elsősorban a magán erdőgazdálkodásban éltek. Ez a lehetőség a fentiek alapján tehát megszűnt.

Másik oldalról nézve ugyanezt, az arra jogosult erdész szakemberek korábban magánszemélyként is nyújthattak erdészeti szakirányítási szolgáltatást. Az új szabályozás hatályba lépése óta erre már nincs módjuk. Az előírt feltételekkel rendelkező erdész szakember erdészeti szakirányítási tevékenységet magánszemélyként már csak az erdőgazdálkodó vagy egy erdészeti szakirányító vállalkozás munkavállalójaként végezhet, vagy ha egy erdészeti szakirányító vállalkozás megbízás keretében bevonja őt az erdészeti szakirányítási szolgáltatási tevékenységének az ellátásába.

Az erdészeti szakirányítási szolgáltatást nyújtó szakembereknek most tehát el kell dönteniük, hogy a szolgáltatás további nyújtása érdekében – egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság keretében, illetve egyedül vagy többen összefogva – erdészeti szakirányító vállalkozást hoznak létre, vagy erdészeti szakirányítási szolgáltatást a továbbiakban nem nyújtanak. Az erdőgazdálkodóknak pedig ellenőrizniük kell, hogy az általuk megbízott személyt vagy céget az erdészeti hatóság erdészeti szakirányító vállalkozásként nyilvántartja, vagy sem. Az utóbbi esetben az erdészeti szakirányítói közreműködést az erdőgazdálkodói tevékenysége során, más módon kell biztosítania.

Egy további fontos változás, hogy a földforgalmi szabályozás ugyancsak 2020. július 1-én hatályba lépett módosítása értelmében erdőnek minősülő föld használati jogát erdőgazdálkodási haszonbérlet, erdőgazdálkodási integráció és erdőkezelés jogcímen (azaz gyakorlatilag minden általánosan alkalmazott jogcímen) a továbbiakban már csak úgynevezett „erdőgazdálkodásra jogosult kiemelt besorolással rendelkező erdészeti szakirányító vállalkozás” részére lehet átruházni. Ebből az következik, hogy az erdészeti szakirányító vállalkozásokkal a továbbiakban nem csak az erdőgazdálkodók, hanem az erdőtulajdonosok is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek.

Az erdészeti hatóság által nyilvántartott erdészeti szakirányító vállalkozások főbb adatait és működési területét külön rendelkezésükre a Nemzeti Földügyi Központ a honlapján közzéteszi. A jelzett helyen egyelőre még csak az erdészeti szakirányításra jogosult erdész szakemberek hasonló adatai szerepelnek, de az új nyilvántartási feladattal párhuzamosan várhatóan rövid időn belül az erdészeti szakirányító vállalkozások adatai is elérhetővé válnak.

Az erdészeti szakirányító vállalkozások a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai. A Kamara kiemelt feladatának tartja, hogy a tagjai kedvező és kiszámítható gazdálkodási feltételek között tevékenykedjenek, illetve fejlődjenek. Ennek érdekében rövid bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a kamara honlapján az erre igényt tartó erdészeti szakirányító vállalkozások számára. Az erdőgazdálkodók és az erdőtulajdonosok ezáltal bővebb információkhoz juthatnak róluk, ami megkönnyítheti az eredményes és gyors üzleti kapcsolatépítést, valamint az induló erdészeti szakirányító vállalkozások gazdasági helyzetének mielőbbi megszilárdulását.

A legfeljebb egy-két oldal terjedelmű, a vállalkozás tevékenységét, elérhetőségét, valamint a tervezett működési terület körülhatárolását tartalmazó bemutatkozó anyagot, néhány fényképpel kiegészítve a vállalkozásról, a vállalkozóról, vagy a közreműködő szakirányítókról az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk.

 

Szalai Károly / NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám