Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak.
Az EFSA 2018. júniusában közzétett tanulmánya is alátámasztja a korlátozás szükségességét. A Bizottság döntését az is segítette, hogy több tagország, valamint egyéb szervezetek és gyártók is támogatták ezt a lépést. Dániában már korábban bevezették a határérték csökkentését és azóta a szívbetegek aránya csökkent.
A transzzsírsavak természetesen kis mennyiségben előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például húsokban és sajtban (elsősorban a kikérődzőktől származó), de közegészségügyi kockázat csak az olyan ipari vagy mesterséges transzzsírokból származik, amelyeket növényi olajok részleges hidrogénezésével állítanak elő. A rendelettervezet hatálya csak ezen termékekre terjedne ki.
A Bizottság lehetőséget ad az érintett szereplőknek, hogy elmondják véleményüket a szabályozással kapcsolatban. A visszajelzéseket 2018. november 1-ig van lehetőségük megküldeni itt.
(NAK)