Az új uniós egységes piaci program elősegíti az egységes piac irányítását, növeli a fogyasztóvédelmet és az iparág, de különösen a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességét.
Az Európai Bizottság 2018. júniusában elfogadta az Európai bizottság az új egységes piaci programról szóló jogalkotási javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozóan a többéves pénzügyi keret alapján. Az EB egy egységes élelmiszer-programot tart fenn összesen 1,68 milliárd euróval. Az új egységes piaci program olyan tevékenységet fog össze, amelyek korábban a vállalkozások versenyképességének, a fogyasztóvédelemnek, a fogyasztók és a végfelhasználók versenyképességének, a pénzügyi szolgáltatások politikájának és az élelmiszerláncnak a területén történtek. Ezek mind kapcsolódnak a belső piac működéséhez és a kkv-k versenyképességéhez.
A programban meghatározott élelmiszeripari terület konkrét célkitűzései közé tartoznak többek között:
- a betegségek és kártevők megelőzése és felszámolása,
- a fenntartható élelmiszer-termelés és -fogyasztás támogatása,
- a hatósági ellenőrzések eredményességének, hatékonyságának és megbízhatóságának javítása,
- a támogatási politikák az állatjólét növelése érdekében végzett tevékenységek.
Következő lépésként az Európia Tanácsnak az Európai Parlament egyetértésével egyhangúlag meg kell állapodnia a jövőbeli hosszú távú uniós költségvetésről és jogalkotási javaslatról. Az EB már kijelentette, hogy többek között erről is meg kell állapodni az európai parlamenti választások és a 2019. május 9-i szibiui csúcstalálkozó előtt.
Bővebb információ az Európai Bizottság honlapján olvasható.
(NAK)