A főként élelmiszerek tartósítására alkalmazott kén-dioxid és szulfitok által okozott allergiás reakciók az érzékenység függvényében eltérőek. Ugyanakkor ez a jelenség új piaci lehetőséget is teremt, hiszen akár előállíthatók ,,kén-dioxid és szulfitmentes élelmiszer" jelzéssel ellátható termékek is.
A kén-dioxid és szulfitok (E220-E228) a természetben előforduló vegyületek, amelyeket az élelmiszeriparban főként tartósításra alkalmaznak. Az eltarthatóság meghosszabbítását a mikrobiológiai stabilitáson keresztül érik el. Alkalmazásuk további előnye, hogy - például aszalt gyümölcsök esetében - segítik a természetes szín megőrzését. Az 1169/2011/EU rendelet II. mellékletében allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok listáján szerepel a kén-dioxid és a kén-dioxidban kifejezett szulfitok 10 milligramm/kilogramm, illetve 10 milligramm/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben (a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni).
A kén-dioxid és szulfitok által okozott allergiás reakciók az érzékenység függvényében eltérőek lehetnek. A legjellemzőbb tünetek a kiütések, a hasmenés és a hasfájás. Azonban az arra érzékenyek számára segítséget nyújt a csomagolások tájékoztatása, hiszen a végtermékben a határértékeket (10 milligramm/kilogramm vagy milligramm/liter) meghaladó mennyiség esetén jelenlétüket kötelezően fel kell tűntetni, valamint az összetevő között is listázni kell azokat.
A fogyasztók növekvő egészségtudatosságának és adalékanyagokkal kapcsolatos averziójának köszönhetően indokolt a kén-dioxid és szulfitok kiváltására irányuló kutatások, fejlesztések megindítása, ezzel bejelentkezve a „mentes” termékek dinamikusan terjedő piacára.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)