Élelmiszer-feldolgozás

A vállalkozás sikeres szempontjából elengedhetetlen a bizonytalanságok hatékony kezelése. Ehhez nyújt segítséget a megjelent „Kockázatmenedzsment. Irányelvek” című ISO 31000 szabvány.


Az új útmutató mindenféle kockázatra kiterjed, így mérettől, tevékenységtől, elhelyezkedéstől függetlenül minden szervezetre alkalmazható. Számos érdekelt fél vett részt a kidolgozásában, és nemcsak a hivatásszerűen kockázatokkal foglalkozóknak szánták. A szabvány segít a megfelelő stratégia kidolgozásában annak érdekében, hogy a szervezetek eredményesen azonosítsák és mérsékeljék a kockázatokat, ezáltal növelve a célok elérésének valószínűségét és az eszközök védelmét.

Az így visszavont MSZ ISO 31000:2015 szabványhoz képest fontos változás, hogy
-    felülvizsgálták a siker szempontjából kulcsfontosságú kritériumoknak tekintett alapelveket;
-    kiemelték a felső vezetőség vezetői szerepvállalását és a kockázatmenedzsment integrálását a szervezet irányításába;
-    nagyobb hangsúlyt helyeztek a kockázatmenedzsment iteratív (visszacsatolással ismétlődő) jellegére, megállapítva, hogy az új tapasztalatok, ismeretek és elemzések elvezethetnek a folyamatelemek, intézkedések, felügyeleti tevékenységek módosításához a folyamat minden egyes szakaszában;
-    a tartalmat egyszerűsítették, egy nyílt rendszermodell fenntartására összpontosítva, hogy az megfeleljen a sokoldalú igényeknek és az összetett környezetnek.

A szabványhoz megjelent egy ingyenesen letölthető tájékoztató anyag, valamint az illetékes műszaki bizottság hivatalos weboldalt létesített, ahol várják a fejlesztési javaslatokat. A szabvány értelmezéséhez várhatóan készül egy kézikönyv is. A magyar nyelvű szabvány megjelenéséről az MSZT oldalán tájékozódhatnak. További részleteket az szintén az MSZT oldalán olvashatnak.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok